english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Red de Loodsen (Zeeburgerkade 830 Amsterdam)
Maxvergadertax - 01.05.2009 22:14

Beste Betrokkenen, Buren en Buitenlui!
Afgelopen dinsdag 28 april diende het kort geding voor de Zeeburgerkade 830 te Amsterdam. De volgende dag vond de rechter een vrij uurtje om een uitspraak gedaan, zonder onderbouwing voorlopig. Acht dagen na het betekenen mag er ontruimd worden! Lees verder om te kijken wat je kan doen!

















Beknopt verslag kort geding Zeeburgerkade 830, 28 april 2009

De bezetters van de Loodsen, Mariken de Goede en `zij die verblijven op Zeeburgerkade 830’ (in naam B.M.G. Rosinga) werden per dagvaarding door stadsdeel Zeeburg gevorderd om de Loods leeg en ontruimd aan de Gemeente op te leveren. Op 28 april j.l. verschenen we beide voor de rechter (Mr.Blankenvoort) in een kort geding. Van de twee zaken werd er op ons verzoek één gemaakt, omdat het over hetzelfde onderwerp ging.

In ons pleidooi hebben we uiteengezet dat wij van mening zijn dat stadsdeel Zeeburg geen spoedeisend belang heeft bij de ontruiming omdat er op dit moment duidelijke aanwijzingen zijn dat de sloop geen doorgang kan vinden en er onvoldoende duidelijkheid is over de realisatie van de bouw.

Daarom hebben we de rechter verzocht de vordering af te wijzen en indien hij toch toe zou wijzen, als voorwaarde te stellen dat de ontruiming niet eerder plaats kan vinden dan het moment waarop door de gemeente bewijs is geleverd van de daadwerkelijke start van de sloop en de bouw.

Daarbij zijn we grofweg op een viertal zaken ingegaan.

De bouwaanvraag
De gemeente heeft een bouwaanvraag ingediend, maar er is thans nog geen
bouwvergunning afgegeven. De gemeente stelt dat de bouwvergunning vermoedelijk in juni 2009 zal worden afgegeven, gedaagden achten dit onwaarschijnlijk.
Ten aanzien van de bouwaanvraag zijn vier zienswijzen ingediend, respectievelijk door Het Zeeburgs Boten Overleg, vereniging Groen en Blauw, vereniging Red het Blauw en Martin van Etten, buurtbewoner en redacteur van het Zeeburgs Nieuws.
De aangevraagde bouwvergunningen kunnen niet worden afgegeven wegens strijd met het vigerende bestemmingsplan. Voor het verlenen van een bouwvergunning om de jachthaven en het kopgebouw te realiseren is een vrijstelling nodig op basis van artikel 19 Wet Ruimtelijke Ordening.
Verder loopt er thans nog een juridische procedure over de monumentenstatus van de loodsen en is sprake van strijdt met de bepalingen van de Flora- en Faunawet.

Het bestemmingsplan
Het huidige bestemmingsplan dateert uit 1943. Voor de bouw van een hotel op deze locatie dient het bestemmingsplan gewijzigd te worden. Het nieuwe bestemmingsplan zal opgesteld moeten worden conform de Wet Archeologische Monumentenzorg (WAMZ, 2007 Ministerie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OC&W). Een essentieel uitgangspunt hiervan is dat het erfgoed in de bodem beter wordt beschermd. Dit betekent dat in ruimtelijke planontwikkeling vroegtijdig rekening wordt gehouden met archeologisch erfgoed. Op zijn minst dient er een bureauonderzoek uitgevoerd te worden door Bureau Monumenten en Archeologie (BMA). Op deze locatie is een dergelijk onderzoek tot op heden niet uitgevoerd, wat wonderlijk is, want op verscheidene andere locaties –onder andere Jeugdland, Camping Zeeburg en het Zeeburger Eiland- lopen deze onderzoeken wel. Tevens is er geen waardestelling van het Amsterdamse Bureau Monumenten & Archeologie (BMA). Dit is mondeling bevestigd door de heer Eeuwe en mevrouw Lemke van bovengenoemde instantie.

De sloopvergunning en de verhouding tot de Flora- en Faunawet
Gedaagden stellen dat zich op het terrein vleermuizen en mussen bevinden. Het gaat hierbij om dieren uit tabel drie van de Flora- en Faunawet (Ministerie van Landbouw en Visserij) Dat wil zeggen zij genieten de hoogst bestaande bescherming. Volgens de
huidige Flora- en Faunawet is er onvoldoende onderzoek gedaan om een
sloopvergunning te rechtvaardigen.
Bij de Algemene Inspectie Dienst (AID) is formeel melding gedaan met betrekking tot de aanwezigheid van vleermuizen en drie of meer paartjes broedende huismussen.
Gedaagden hebben hierover gesproken met mevrouw Nienke Evers van AID Groendesk en de heer Rene Olthoff, inspecteur van het AID. De heer Olthoff heeft heden
tegenover gedaagden verklaard dat de gemeente niet tot sloop kan overgaan voordat een nader onderzoek is uitgevoerd. De heer Olthoff heeft hierover de Officier van Justitie ingelicht. Als de gemeente tot sloop wil overgaan zal handhavend worden opgetreden.

Monumentenstatus
Er loopt op dit moment nog een juridische procedure over de monumentenstatus van de loods. Red het Blauw heeft een nationale monumentenstatus aangevraagd. Thans loopt een beroep van Red het Blauw tegen de afwijzing door RACM van het bezwaar. Gedaagden stellen dat de gemeente de uitkomst van dit beroep dient af te wachten alvorens over te gaan tot sloop.

Gedaagden hebben voorts contact gezocht met het Cuypersgenootschap. Na intensieve correspondentie en gesprekken met het Cuypersgenootschap menen zij nieuwe elementen toe te kunnen voegen voor een hernieuwde monumentenaanvraag op Rijks- en Gemeenteniveau. De Entrepot Loodsen en de Douanesteiger zijn de laatste visueel waarneembare en fysiek ervaarbare Entrepot Haven inrichtingen in Nederland.

De rechter bleek erg gevoelig voor de advocaat van de gemeente, mr.C.M.Lenstra, die vroeg om een versnelde uitspraak. Eerst zou hij die na het weekend doen, maar toen er woensdag een rechtszaak uitviel heeft hij die tijd benut om te beslissen dat wij onze zaak `op alle fronten hadden verloren’. De deurwaarder had ook nog eens de tijd om nog diezelfde namiddag op de kade langs te komen met het vonnis. Daarin staat we binnen acht dagen na betekening van het vonnis weg moeten zijn en dat we beide (hoewel uiteindelijk dus maar één zaak heeft gediend) worden veroordeeld in de proceskosten!

Hoeveel duidelijker en hoeveel sneller kan je het krijgen? Stadsdeel Zeeburg wil geen gezeik en slopen voor een hotelkolos. Omwonenden, belangenverenigingen en bezetters voelen zich niet serieus genomen. Wij zijn dan ook niet van plan om de strijd voor het behoud van de Loodsen en de Douanesteiger op te geven!

We gaan op dinsdag 5 mei de koppen bij elkaar steken om te bekijken wat we samen kunnen doen. Wil je meedenken en meestrijden? Stuur een e-mail naar  maxvergadertax@hypocrisy.org. (Acht pagina's leeswerk ter voorbereiding)

Alle hens aan dek!
 
aanvullingen
Save the Pilotbuildings (Zeeburgerkade 830) 
maxvergadertax - 03.05.2009 19:15

Sympathizers, neighbors and anyone else concerned!

Last Tuesday, April 28, the case for Zeeburgerkade 830 was heard before court in Amsterdam. The next day, the judge found a free hour to make his hastily decision, presented to us without any further clarification. Coming Wednesday ZEEBURGERKADE 830 CAN BE EVICTED! Tuesday the 5th of may there will be a meeting to discuss on further strategies and plans. Read on to see what you can do!

Here a short report of the case:
The occupants of Zeeburgerkade 830 were summoned by municipality Zeeburg to leave the buildings. On our request, what first would be two cases (one concerning old squatters and one the new squatters) were made into one, because the matter was basically the same.
In our plea we argued that the municipality doesn’t have any urgent reason to evict the place on short notice, because the demolishing activities cannot commence yet and building plans (a huge hotel and port for yachts) are still vague and not likely to take solid form in the near future. Our request to the judge was to reject the claim of the municipality, or at least, if he would agree, to postulate the condition that the eviction cannot take place until the municipality comes with hard evidence concerning the demolishing activities and building plans. Our argumentation rested on the following four main points:

Building permit
The municipality still doesn’t possess the building permit they have requested. We regard it very unlikely it we be granted in june 2009, as the municipality states, since four organizations of united neighbours and other parties concerned have handed in objections. Furthermore, the development plan for the area will have to be changed. Also, there is still a law procedure going on about possible monumental status for the concerned building.

Development plan
For a change of the current development plan (dating from 1943) a archeological investigation is necessary, as well as a survey mapping archeologically and monumentally relevant buildings in the area. Both have not taken place so far.

Demolishing permit in relation to law on Flora and Fauna
In and around the building concerned bats and sparrows with nests have been detected. Bothe are in table 3 of the law on Flora and Fauna, which means that they enjoy special protection. There has been too little investigation on matters concerning current law on Flora and Fauna. The AID (common inspection service) has declared that this will still have to be taken care of before there can be demolished or building can take place.

Monument Status
There are still official procedures going on about possible monument status for the pilots of entrepot port Zeeburgerkade 830, since it is at the moment (in the light of demolishment’s in the last 5 years)a unique site in Holland.

Despite of these points the judge made the verdict in favor of the municipality. ALTHOUGH IT SEEMS IMPOSSIBLE, WE HAVE LOST ON ALL FRONTS!!
The same we heard that we had to leave the place in 8 days and that above all we’ll have to pay for two court cases instead of one..

Municipality Zeeburg wants to save herself the hassle and build this hotel-colossus, no matter what. Neighbours, squatters and other parties concerned about these plans don’t feel they are being taken seriously. But we won’t give up the struggle!!!

The 5th of may we’ll meet to see what can be done. Do you want to think and act with us? Send an email to:  maxvergadertax@hypocrisy.org
ALL HANDS ON DECK!


fotoreportage van de vrijplaats 
r. - 05.05.2009 23:58

 http://www.ravagedigitaal.org/2009/29/artikel.php
Do. 7 mei 6.00 Kraakontbijt Zeeburgerkade 
Maxvergadertax - 06.05.2009 19:59

RED DE LOODS, DE MUS, DE MENS !!
KOM DONDERDAGOCHTEND OM 06.00 UUR.

POETRY / PANCAKES
( begin van : bevrijdende berichten uit bezet gebied ...)
gratis parkeren en afmeren
LIVE MUSIC / FILM
- VOOR DE LOODSEN.
- VOOR SAMEN IN DE BUURT.
- VOOR INSPRAAK.
- VOOR BROEDENDE KRAKERS + MUSSEN.
- VOOR ELKAAR.

KOMT ALLEN ! WEES WELKOM ! KOMT ALLEN ! WEES WELKOM ! KOMT ALLEN ! WEES WELKOM !
NAMENS : REDHETBLAUW / BROEDPLAATSZEEBURG / GROEN+BLAUW / ARTIMOBIEL /
ZEEBURGSBOTENOVERLEG / STICHTINGKOLK / KRAAKSPREEKUUROOST / EN VELE
SYMPHATISANTEN !


Mariken de Goede
Geldersekade 9
1011 EH
Amsterdam 020 6269337 / 06 48628727

www.marikendegoede.nl www.stichtingkolk.nl

- stroom mee en spartel tegen ,
sta stil en blijf bewegen -


Barricadeerfeest en kraakontbijt 
Kraakgroep Zeeburg - 08.05.2009 00:20










Dinsdagmiddag hielden we een goedbezochte en productieve vergadering op de Kade. Krakers, buren, buurtbewoners, verenigingen Red Het Blauw, het Zeeburgs Boten Overleg, Groen en Blauw, Stichting Kolk, Artimobiel, actiegroep Stop Fountainhead en redacteurs van Zeeburgnieuws en IJ-Opener beraadden zich over het behoud van de loodsen en de douanestijger.

Woensdagavond 6 mei was er weer volkskeuken op de kade. Deze was ook uitgeroepen tot barricadeerfeest, omdat vanaf donderdag 7 mei ontruimd kon worden. Dat resulteerde in veel mensen, een goed bord eten, een goeie sfeer en hard werken. Het geheel is voor de platte petten in een onneembare vesting omgetoverd. Zelfs de kade is naast de woonboot die er al jaren ligt, gebarricadeerd met een boot van buurtbewoners die zich solidair verklaren met de bezetting. De boot is bekleed met een spandoek, dat halverwege de nacht van tussen de masten is verplaatst naar beneden, vanwege een toch wel straf windje. De vleermuizen hebben alles vanuit de lucht waargenomen.

Donderdagochtend om 06.00 een boel vroege vogels op de kade, inclusief de broedende huismussen. Geen deurwaarder of smeris te bekennen! Stevige koffie, de beloofde Poetry and Pancakes met editie een van `Bevrijdende gedichten uit bezet gebied'. Voor herhaling vatbaar!

In mei leggen alle vogels een ei

Neem je tent, slaapzak en matje onder de arm en kom naar de nieuwe dependance van camping zeeburg. Rustieke, monumentale en vogerijke omgeving.

Gratis parkeren voor auto, bus en camper!

WAT NOU, KOPGEBOUW !?

Hou de aanvullingen in de gaten!

Volkskeuken en verzetsontbijt no.2 
Maxvergadertax - 10.05.2009 07:01

`Onderstuk no.34'
`Onderstuk no.34'

Arti-farti kunstmobiel
Arti-farti kunstmobiel

Avondrood of ochtendrood?
Avondrood of ochtendrood?

Komt allen zondag 10 mei, vanaf 16.00 uur naar de Zeeburgerkade 380. AT5 en NH-radio-tv zijn er tussen 17.00 en 18.00 uur. Vanaf 19.00 is er weer een goeie maaltijd tegen donatie.
Maandagochtend is er wederom vanaf 06.00 verzetsontbijt. De politie is van plan om de loodsen en de kade te ontruimen en zal moeten beslissen of ze dit klusje zelf uit gaan voeren of dat ze de hulp van de BraTra en ME in moeten roepen. Hoe meer vroege vogels, hoe groter de kans dat ze als geslagen honden met de staart tussen de benen afdruipen.

Het BMA heeft d.d. 1 oktober 2007 het volgende gezegd: "Het gaat om een zeldzaam geworden typologie, de functionele en stedenbouwkundige relatie met de naastgelegen en tot woningen omgebouwde pakhuizen, de welhaast klassieke houtbouwconstructie bestaande uit een onregelmatig houtskelet met dikke massieve buitenmuren en de van oorsprong charmante, maar in slechte staat verkerende luifel aan de kade".
Het Cuijpergenootschap heeft zich afgelopen vrijdag 8 mei ook uitgesproken voor behoud van de Loodsen en wil maandag een plan inleveren bij het stadsdeel, MAAR het stadsdeel wil maandag 11 mei gaan slopen!! Vereniging Groen en Blauw heeft in een brief aan het stadsdeel laten weten dat het een overtreding van de Flora- en Faunawet zou begaan als er begonnen wordt met de sloop en het stadsdeel met klem verzocht dit niet te doen.

Directe Actie!
Ondanks het feit dat hij wil slopen, houdt de wethouder wonen, Nico Salm, maandag 11 mei een praatje bij 'nieuwlevenvooroudegebouwen'. Veel gekker moet het niet worden!

Wat kan je NU doen?
De termijn voor aanmelding van een gebouw al was gesloten, maar met een van de medewerkers is overlegd dat je toch nog een aanmelding kan doen! Zij vond dit ook wel een interessant verhaal!
Op www.nieuwlevenvooroudegebouwen.nl/ kun je onder `Wilt u meedoen?' op `Aanmelden klikken'. Dan volg je de instructies en wordt er een mail gestuurd, waarmee je dan kan inloggen. Dan kun je, weer terug bij de startpagina klikken op `Meedoen'
Bij `Categorie kun je invullen: `Anders, nl. Voormalige Douane-loods'
Bij `Straat en evt. huisnummer gebouw/gebied' kun je invullen `Zeeburgerkade 830'
Bij `Huidige bestemming' kun je invullen `Woon- werkpand'
Bij `Waarom moet dit gebouw/gebied worden hergebruikt?' kun je bijvoorbeeld invullen `De Entrepot Loodsen en de Douanesteiger zijn de laatste visueel waarneembare en fysiek ervaarbare Entrepot Haven inrichtingen in Nederland.'
Bij `Welke nieuwe bestemming vindt u wenselijk?' zou je bijvoorbeeld in kunnen vullen `Multi-functioneel woon- werkpand' of `Kleinschalige, buurtgerichte botenwerf' of wat je maar wil.

Laat er rook uit die inbox komen!

Maxvergadertax



Website: http://squat.net/zeeburgerkade
 
English translation 
Maxvergadertax - 10.05.2009 22:12

Sorry, English speaking people, little time, so much to do. So here an update about the Zeeburgerkade and an invitation for the occupation-breakfast in English finally!

Tuesday afternoon, the 5th of may we had a well attended meeting on the dock. Squatters, neighbors, people from the neighborhood, foundations Red Het Blauw, het Zeeburgs Boten Overleg, Groen en Blauw, Stichting Kolk, Artimobiel, actiongroup Stop Fountainhead and the editors of Zeeburgnieuws en IJ-Opener thought of possible ways of saving the building from demolition.

Wednesday evening, 6th of May, there was a peoples kitchen again. This one was also declared to be a barricading-party, because from thursday the 7th on we can be evicted. This resulted in a good dinner, a good atmosphere and a good work-out. The whole of the Pilot-buildings and the dock was made into a impregnable fortress for the police. Even the waterline, next to the living-boat that has been there already for years, has been barricaded with a boat, an act of solidarity of neighbors. There was a banner put between the masts, which was moved down onto the belly of the ship, ‘cause there was quite some wind in the end. The bats took notice of everything from the air.

Thursday morning, 7th of may, there were many early birds on the dock, including the protected birds (`huismussen’) that seemed very happy with our presence. No bailiff or police in the wide area! Strong coffee, the Poetry and Pancakes with an edition of `Liberating poetry from occupied territory’. Something to do again!

Friday morning, the Cuypersgenootschap, a well-respected and widely taken serious monumental foundation, spoke in favor of saving the buildings and is going to hand in a new request, Cc-d to the city-council. BUT the city council wants to start demolishing Monday the 11th of may! Foundation `Groen en Blauw’ informed the city council that starting demolition would mean breaking the law regarding Flora- en Fauna. It urgently requests the city-council not to do it.

Monday morning again, there will be a resistance breakfast on the Zeeburgerkade from 06.00. The lawyer of the city council asked us if we would contact her about leaving the place on wednesday. After not hearing from us she contacted the police in the end on thursday, we learned, to effectuate the decision of the judge. The police is planning to evict the place and will have to decide if they want to do it themselves or if they want to call in the help of the Riot Police. The more early birds on the spot, the bigger the chance that they will leave like beaten dogs with the tail between their legs. Join us for the second edition of Poetry and Pancakes with `Liberating poetry from occupied territory’.
See-ya!

Maxvergadertax



Website: http://squat.net/zeeburgerkade
 
Brief vereniging Groen en Blauw aan DB Zeeburg 7 mei 2009 
Max - 11.05.2009 02:42

Dagelijks bestuur Zeeburg,
t.a.v. Loket vergunningen,
Postbus 380,
1000 AJ Amsterdam.


Betreft: Sloopvergunning loodsen op de Zeeburgerkade


Amsterdam, 7 mei 2009,

Geachte dames en heren,

U weet ons weer te verbazen! Op uw website lezen wij in een bericht van 22 april 2009 dat het dagelijks bestuur zich weet gesteund in de aanpak rond de douaneloodsen op de Zeeburgerkade door de stadsdeelraad. Wij vragen ons af of de deelraadsleden ook hun steun zouden geven als ze wisten dat u met het verlenen van de sloopvergunning in strijd met de Flora- en faunawet handelt. Onder de luifel van de loodsen wordt druk gebroed door een aanzienlijk aantal mussen. Rondom en in de loodsen zijn vleermuizen waargenomen.
Nog maar eens een opfrisser in het kader van de Flora-en faunawet:
Artikel 10 Het is verboden dieren behorende tot een beschermde inheemse soort opzettelijk te verontrusten.
Artikel 11 Het is verboden nesten, holen of andere voortplantings- of vaste rust- of verblijfsplaatsen van dieren behorende tot een beschermde inheemse soort te vernielen, uit te halen, weg te nemen of te verstoren.
Artikel 12 Het is verboden eieren van dieren behorende tot een beschermde inheemse soort te zoeken, te rapen, uit het nest te nemen, te beschadigen of te vernielen.
Dat liegt er niet om en als u de sloophamer in de loodsen zet overtreedt u ze allemaal. Wij dringen er bij u nogmaals op aan om een natuurtoets uit te voeren om vast te stellen dat de, door ons waargenomen, mussen er zitten. Ook de vleermuizen die rond de schemering in en rond de loodsen zijn gesignaleerd kunt u dan vaststellen.
Dat wij bevoegde instanties inschakelen als u deze beschermde dieren toch te lijf gaat zal voor u geen verrassing zijn. U geeft ons geen keuze. We moeten wel!!!
Wij vragen ons steeds vaker af wiens belangen u nu eigenlijk vertegenwoordigt. Wethouder Papineau Salm vertrouwt, ondanks de economische crisis, op een vage belofte van een projectontwikkelaar. Eén van de leden van onze vereniging heeft uitzicht op het al jaren leegstaande gebouw voor het Lloydhotel. Wellicht ook gebouwd na een vage toezegging van een projectontwikkelaar dat het allemaal wel goed zou komen.




Steun voor aanpak Dagelijks Bestuur in zaak sloop loodsen
Persbericht
22 april 2009
Het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel Zeeburg weet zich gesteund in de aanpak van de problemen rond de sloop van het loodsencomplex aan de Zeeburgerkade. Een meerderheid van de stadsdeelraad van Zeeburg gaf die steun dinsdagavond bij de bespreking van de manier waarop het DB de afgelopen weken heeft geopereerd in de sloopaffaire. Die zaak is inmiddels gecompliceerder geworden nu een groep krakers de loodsen illegaal in gebruik heeft genomen. Binnenkort dient een kort geding om de krakers uit het complex te krijgen.
Achtergrond
Het loodsencomplex aan de Zeeburgerkade moet verdwijnen om plaats te maken voor een hotel met jachthaven, het zogenaamde kopgebouw; plannen die raadsbreed worden ondersteund. Voor het gebouw bestaat een goedgekeurd ontwerp; in juni a.s. wordt een besluit genomen over de bouwvergunning.
De loodsen waren tijdelijk in gebruik (genomen). Met de gebruikers was afgesproken dat ze de sleutels zouden inleveren als gestart zou worden met de sloop. Ze zouden vertrekken als de sloopvergunning zou zijn afgegeven. Maar toen dat onlangs het geval was, gaven niet alle gebruikers te kennen te zullen vertrekken; enkelen bleven achter. De leeggekomen loodsen zijn vervolgens gekraakt.
Intentie
Wethouder Nico Papineau Salm vertelde de stadsdeelraad dinsdagavond dat hij, alvorens het startsein voor de sloop te geven, eerst van de projectontwikkelaar zekerheid wilde hebben over diens bouwplannen langs de Zeeburgerkade. In deze moeilijke economische tijd is het immers niet vanzelfsprekend dat alle plannen kunnen worden gerealiseerd. Maar, zei de wethouder, het antwoord was duidelijk. De projectontwikkelaar wil de bouwplannen voortvarend ter hand nemen.
“Zodra de noodzakelijke vergunningen zijn verleend, is het onze intentie om direct een begin met de realisatie van het gebouw te maken”, citeerde de wethouder uit een bericht van de ontwikkelaar.
Bouwrijp
Allereerst moet het terrein bouwrijp worden gemaakt. Daar is tijd voor nodig. Niet alleen moeten de loodsen met kelders - het gaat om dikke muren - worden gesloopt, de kademuur moet worden hersteld, de bodem op vervuiling worden onderzocht en schoongemaakt als de grond verontreinigd blijkt. Voor de sloop van de loodsen is de vergunning in huis, maar om daar gebruik van te kunnen maken, moeten de loodsen wel leeg zijn. Zodra de rechter ontruiming toe staat, gaat de sloop van de loodsen meteen van start.
2 maart 2009 publiceerde u de rectificatie van uw kennisgevingen van 10 december 2008 over de bouwplannen van een jachthaven en een “kopgebouw” aan de Zeeburgerkade.
De vereniging “Groen en blauw” maakt bezwaar tegen deze bouwplannen. In uw onderbouwing constateerde u dat er geen vrijstelling nodig is in het kader van de Flora en –faunawet. Eerder is gemeld dat de Zeeburgerkade muurvegetaties van nationaal belang herbergt. Wij lezen niets over maatregelen om deze muurvegetaties te beschermen.
De douanesteiger is een rust- en fourageergebied van veel (water)vogels waaronder de aalscholver. Ook worden er broedende vogels gezien. Het plangebied zou volgens het stadsdeel niet onder de Vogelrichtlijn vallen. Deze richtlijn heeft als doel alle in het wild levende vogelsoorten op het grondgebied van de EU te beschermen. Gebieden waar zeldzame vogelsoorten leven moeten extra worden beschermd. De richtlijn bevat een lijst met soorten die onder de extra bescherming vallen. Eén van die soorten is de aalscholver.
Vanwege de aanwezigheid van de beschermde planten en dieren dringen wij er bij u op aan een natuurtoets in dit gebied uit te voeren.
Voorts hebben wij bezwaar tegen het laten verdwijnen van ‘blauw’ zonder dat er iets wordt gecompenseerd. Integendeel, er komt een jachthaven voor terug met alle verstoring en overlast voor de flora en fauna.
Door de verhoging van de verkeersstromen die deze attractie met zich mee zal brengen zal ook de luchtkwaliteit in Zeeburg weer achteruitgaan. Door de sloop van de steiger en de onrust op het water zal de vogelstand enorm teruglopen of helemaal verdwijnen.
Als er nog een enkele stressbestendige vogel overblijft zal die tenslotte zeker verdwijnen door de overdadige verlichting van het kopgebouw. Noch de vogels, noch het milieu is gebaat bij deze zee van licht. Deze lichtvervuiling is verwerpelijk voor de hele omgeving. Hoe zo’n idee in deze tijd gehoor vindt in uw milieubewuste bestuur, is onbegrijpelijk. Voor “Groen en blauw’ een zorgelijke ontwikkeling. Bovendien is er nergens in de ontwerpen van zowel kopgebouw als jachthaven een overweging te vinden die gewijd is aan duurzaamheid, zoals zonnepanelen, windmolens of groene daken. Ook dat vindt Groen en Blauw in deze tijd niet meer kunnen.
In uw Ruimtelijke onderbouwing stelt u dat er geen aanzienlijke milieueffecten te verwachten zijn. Wij delen uw verwachting niet en denken dat er wel degelijk vervuiling en milieuoverlast zal ontstaan en wij dringen er bij u op aan een MER te laten opstellen.
Wij maken met deze zienswijze bezwaar tegen het verdwijnen van de douanesteiger, het oprichten van een jachthaven en het bouwen van het kopgebouw aan de Zeeburgerkade. Overigens sluiten wij ons aan bij de zienswijzen van de vereniging “Redt het blauw”. Wij spreken onze zorg uit over de weinig milieuvriendelijke manier waarmee het stadsdeelbestuur ook dit plan probeert te verwezenlijken.
Vriendelijke groeten,
Namens vereniging “Groen en blauw”,

Margriet de Hooge
Verbindingsdam 8, 1019BD Amsterdam

Artikelen Mark van Dongen (SP Zeeburg) 
Max - 14.05.2009 15:01

`Kaalslag of broedplaats?'
www.amsterdam.sp.nl/kerngroepen/zeeburg/berichten.php?itemid=2915#more

`Meten met twee maten'
 http://www.zeeburg.nu/index.php/Columns/comm/meten_met_twee_maten/
WE ZIJN ER NOG, KOM LANGS 
Max - 14.05.2009 15:08

Er is altijd iemand bij het hek om je het laatste nieuws te vertellen en een kop koffie, thee of fris in te schenken. Ook kun je terplaatse een petitie ondertekenen. Verder kunnen mensen die zich serieus betrokken voelen bij de bezetting komen liggen met boot of staan met bus, auto. Er is een slaapvertrek in een van de loodsen, waar nog ruimte is voor extra matrassen, slaapzakken en tentjes.
Voel je welkom!

Website: http://squat.net/zeeburgerkade
 
Voorkom verdere sloop! Vrijdag 15 mei 06.30! 
Max - 14.05.2009 19:59

Geloof het of niet, de gemeente is vanmiddag, 14 mei rond de klok van 3 begonnen met het slopen van de Douane-steiger! En dat terwijl er door het Cuypersgenootschap afgelopen maandag een monumenten aanvraag gedaan voor het geheel van de Loodsen en de Douane-steiger. `Als er geen stijger meer is kan die ook niet meer tot monument worden verklaard'. Lekker simpel!

Morgenochten, vrijdag 15 mei om 06.30 bezetten we de steiger. Kom ook en verzet je samen met buurt en krakers tegen deze arrogante strategie van stadsdeel Zeeburg!
Steiger voorlopig gered 
Max - 16.05.2009 02:27

En ja, hoor, daar gingen we weer. Met bootjes werden vijftien actievoerders overgevaren naar de steiger. Om 07.15 kwamen zoals verwacht een aantal slopers van de BAM het vlot op en startten de motoren. In een rustig gesprek hebben we ze erop gewezen dat slopen strafbaar zou zijn vanwege de broedende meerkoet, beschermd door de Flora- en Faunawet. De baas gebeld. Om 09.00 de opdrachtgever stadsdeel Zeeburg erbij. Politie op de kade, RTV-NH, AT5, Parool, een hoop bladibla. Toen de ambtenaren van het stadsdeel wegwaren werd er medegedeeld dat er vandaag niet gesloopt zou worden. Dat dan weer wel. Voor nu een geslaagde actie.

Vereniging Red het Blauw heeft nog een beroep lopen bij de rechtbank tegen de sloopvergunning voor de steiger (ingediend 28 april 2009). Ook nog een extra argument om niet te slopen. Vanmiddag is er een VoVo (voorlopige voorziening) aangevraagd, die ook een schorsende werking heeft op de sloopvergunning. Bovendien is sloop van de steiger uitsluitend voor aanleg van de jachthaven, die nog lang niet op de planning staat. Volgens de eigen planning van Zeeburg willen ze eerst het kopgebouw bouwen (geplande aanvang eind 2009) en pas daarna starten met aanleg van de haven (planning: 2010). Dus waarom moet die steiger nu in hemelsnaam weg? Daar is echt geen noodzaak voor, nog minder dan voor de sloop van de loodsen!

ZEEBURGNIEUWS
 http://www.zeeburgnieuws.nl/nieuws/loods_bezetting.html
 http://www.zeeburgnieuws.nl/plannen/lohuizenlaan/lohuizenlaan.html
 http://www.zeeburgnieuws.nl/nieuws/loods_bezetting_003.html
 http://www.zeeburgnieuws.nl/nieuws/loods_bezetting_004.html
 http://www.zeeburgnieuws.nl/plannen/lohuizenlaan/loods-mariken.html

Website: http://squat.net/zeeburg
 
Programma en website 
Max - 17.05.2009 13:32

ZONDAG 17 MEI

13.00 circus workshop

19.00 Volkskeuken met live-muziek

MAANDAG 18 MEI
06.30 staan we weer klaar om eventueel de sloop fysiek te blokkeren.

Ergens op de dag is er een spoedvergadering van het Dagelijks Bestuur van Zeeburg over de ontstane situatie rondom de Douane-steiger. Deze is niet openbaar

DINSDAG 19 MEI
20.00 Stadsdeelkantoor, Cruquiusweg 5. Raadsvergadering Zeeburg waar wederom zal worden ingesproken. KOMT ALLEN!


VANAF NU GAAT ALLE NIEUWS OVER DE ZEEBURGERKADE VIA DE WEBSITE

 http://squat.net/zeeburgerkade/

E-Mail: maxvergadertax@hypocrisy.org
Voorvertoning documentaire Jasper Grootveld 
Max - 27.05.2009 01:35




Toch nog een aanvulling die niet paste op squat.net/zeeburgerkade
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.