english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Pensioenfondsen beleggen in wapenhandel
Zinfo.nl - 19.03.2007 11:38

90% van de Nederlanders betaald verplicht pensioenpremie terwijl niet duidelijk is waarin dit geld wordt geïnvesteerd. De pensioenfondsen in Nederland beheren een vermogen van 671 miljard. Gisteren onderzocht het tv-programma ZEMBLA ondermeer de geldstromen van de pensioenfondsen ABP, PGGM en het Spoorwegpensioenfonds. Wat blijkt, Nederlandse pensioenfondsen beleggen miljoenen euro's in wapenbedrijven die clusterbommen en landmijnen produceren.




Ook investeren ze in bedrijven die het milieu ernstige schade toebrengen en in producten die worden gemaakt met behulp van kinderarbeid. Opmerkelijk is te zien hoe de directeuren van deze fondsen laconiek en puur zakelijk reageren waarbij vooral het rendement van de bedrijven heilig lijkt te zijn.

De VBDO pleit al langer voor het duurzaam beleggen van pensioengelden. Deze verantwoorde beleggingen leveren volgens onderzoek hetzelfde of zelfs betere rendementen op, dus dat mag ook geen argument zijn. In bijvoorbeeld Noorwegen, Zweden en België is er wél al een ethische norm en zijn alle gegevens van pensioenfondsen openbaar. Goed dus dat ZEMBLA dit heeft belicht en hopelijk neemt de politiek maatregelen. Zeker nu onze regering zegt dat duurzaamheid een speerpunt is.

Website: http://www.zinfo.nl
 

Lees meer over: natuur, dier en mens

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
Ook in kernwapens, marteling en wapenbeurzen 
Campagne tegen Wapenhandel - 19.03.2007 18:30

PERSBERICHT – CAMPAGNE TEGEN WAPENHANDEL

Amsterdam, 19 maart 2007

PENSIOENFONDSEN BELEGGEN IN KERNWAPENS, MARTELING EN WAPENBEURZEN

Gisteren onthulde TV-programma Zembla beleggingen in de productie van clusterbommen en landmijnen. Deze vormen het topje van de ijsberg van de investeringen in wapens door Nederlandse pensioenfondsen, zo blijkt uit onderzoek van de Campagne tegen Wapenhandel.
Alle grote mondiale wapenproducenten hebben Nederlandse pensioenfondsen als aandeelhouder. Ze investeren daarmee in de productie van kernwapens, marteling van gevangenen, de organisatie van wapenbeurzen, de Israëlische verwoesting van Palestijnse huizen en corrupte wapendeals.

Campagne tegen Wapenhandel is al enige tijd bezig met een onderzoek naar investeringen van pensioenfondsen in wapenhandel.
ABP, het op een na grootste pensioenfonds ter wereld, is aandeelhouder van alle bedrijven in de top-10 van grootste wapenproducenten ter wereld.
Het Spoorwegpensioenfonds en het Pensioenfonds Openbaar Vervoer hebben aandelen in negen van deze bedrijven, het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Metaalelektro in acht en de pensioenfondsen van de ING en Akzo Nobel in zeven.
PGGM steekt hierbij relatief gunstig af, met aandelen in één bedrijf uit de top-10. Het gaat daarbij om EADS (een van de drie grootste Europese wapenproducenten, met de administratieve hoofdvestiging in Amsterdam). Dat bedrijf is betrokken bij de productie van kernwapens. Reden voor het Noorse overheidspensioenfonds om het bedrijf uit te blijven sluiten van beleggingen (ook al is de betrokkenheid bij clusterbommen door EADS inmiddels stopgezet).

De grootste Europese wapenproducent, het Britse BAE Systems, is de laatste maanden veelvuldig in opspraak gekomen wegens corruptie bij het afsluiten van wapendeals. Zo werd er ondermeer smeergeld betaald aan Tanzania en aan Saoedische ambtenaren. Het ABP, het Spoorwegpensioenfonds, het Pensioenfonds Openbaar Vervoer, het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Metaalelektro en pensioenfonds van Akzo Nobel zijn allen aandeelhouder van BAE Systems.

Personeel van de Amerikaanse private militaire bedrijven Caci International en Titan (tegenwoordig onderdeel van L-3 Communications), waren betrokken bij de marteling van Iraakse gevangenen in de beruchte Abu Graib gevangenis. Het ABP is aandeelhouder in beide bedrijven. Het Spoorwegpensioenfonds, het Pensioenfonds Openbaar Vervoer en het pensioenfonds van de ING zitten in L-3 Communications dat personeel levert aan de gevangenis in Guantánamo Bay.

Het Amerikaanse Caterpillar levert bulldozers aan het Israelische leger. Deze bulldozers worden gebruikt voor de verwoesting van Palestijnse huizen. De Generale Synode van de Church of England besloot dan ook om 1,5 miljoen euro aan aandelen in dit bedrijf af te stoten. Het ABP, het Spoorwegpensioenfonds en het Pensioenfonds Openbaar Vervoer behouden hun aandelen in Caterpillar.

De Brits-Nederlandse uitgever Reed Elsevier staat onder internationale druk vanwege het organiseren van wapenbeurzen. De Britse fondsbeheerder F&C Asset Management deed hierom recent de aandelen in dit bedrijf van de hand. De Nederlandse pensioenfondsen ABP, PGGM, het Spoorwegpensioenfonds en het Pensioenfonds Openbaar Vervoer handhaven hun aandelen wel.

Alle pensioenfondsen benadrukken, ook nu in reactie op de Zembla-uitzending, dat ze wel degelijk maatschappelijke verantwoordelijkheid voelen ten aanzien van hun investeringen. In de praktijk komt hier weinig van terecht. De ethiek sneuvelt vanwege rendementsoverwegingen.
Zo startte het Rabobankpensioenfonds in 2004 een proef met duurzaam beleggen, die aan het einde van het jaar alweer werd beëindigd. “Belangrijke oorzaken hiervan zijn dat enkele uitgesloten sectoren, zoals de wapen- en tabaksindustrie, in diverse jaren beter presteerden en dat een sector als duurzame energie achterbleef”, zo meldde het fonds in het jaarverslag.

Campagne tegen Wapenhandel steunt de aangekondigde politieke initiatieven voor meer openheid in de beleggingen van pensioenfondsen en het stopzetten van beleggingen in bedrijven die zich bezighouden met de productie van landmijnen en clusterbommen. Dat laatste zou uiteraard ook moeten gelden voor bedrijven die componenten voor kernwapens leveren. Daarnaast zou er alleen geïnvesteerd mogen worden in bedrijven die voldoen aan de richtlijnen uit de Gedragscode voor wapenexporten van de Europese Unie, die Nederland hanteert bij controle op wapenexporten.


E-Mail: m.akkerman@stopwapenhandel.org
Website: http://www.stopwapenhandel.org
 
mail de pggm 
korelatie - 20.03.2007 05:46

Pensioensfondsen moeten snel hun investeringen terugtrekken uit bedrijven die zich bezighouden met kinderarbeid en landmijnproductie. Vervolgens moet er een ethische code komen om dergelijke beleggingen in de toekomst te voorkomen. Dit bepleit SP-Kamerlid Krista van Velzen in reactie op onthullingen van tv-programma Zembla, waaruit blijkt dat grote pensioenfondsen vrijwel alleen kijken naar rendement en ethische overwegingen achterwege laten. Zembla maakte duidelijk dat pensioenfondsen de honderden miljarden waarover zij beschikken deels investeren in bedrijven die zich bezig houden met kinderarbeid, landmijnproductie en grootschalige ontbossing. Van Velzen: “Om de toekomstige pensioenen te kunnen betalen is geen kinderarbeid nodig. Als de fondsen deze investeringen niet intrekken, zal de SP de minister van Sociale Zaken voorstellen om in de Pensioenwet op te nemen dat pensioengelden sociaal en duurzaam geïnvesteerd moeten worden.”

Ondersteun de oproep van Mevr. van Velzen

Roep mensen op die ook vinden dat hun pensioen niet mag worden verdient over de levens van andere via onderstaande link de PGGM te vragen te stoppen met deze vorm van investeren .



 http://www.pggm.nl/particulieren/contact/sub/info_aanvraag_particulieren.asp?ComponentID=17425&SourcePageID=94698#1


Website: http://www.pggm.nl/particulieren/contact/sub/info_aanvraag_particulieren.asp?ComponentID=17425&SourcePageID=94698#1
 
Doe iets, voorbeeldbrieven en adressen 
nn - 20.03.2007 12:10

Op de site van Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling staan voorbeeldbrieven aan allerlei pensioenfondsen  http://www.vbdo.nl/

Er is een internationaal netwerk van mensen die werken aan het voorkomen en genezen van de gevolgen van landmijnen en clusterbommen, dat kost ook kapitalen, belastinggeld ook.
 http://www.handicap-international.de
Bij het doorberekenen van medische en heropbouw kosten in de prijs van wapentuig, wordt de winst dus het rendement van de investeringen een heel ander plaatje. En daar waar gebruik gemaakt is van radioactieve wapens zijn zaken niet meer terug te draaien.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.