english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Bloedbad in Oaxaca
Latinos Locos - 31.10.2006 13:04

Sinds het begin van de sociale opstand in Oaxaca, Mexico, zijn dertien mensen vermoord en honderden mensen gewond of vermist geraakt. Politie, veiligheidsdiensten en paramilitairen schenden systematisch de mensenrechten. Dit weekend escaleerde de situatie verder.

foto: IMC-Chiapas
foto: IMC-Chiapas

uit:
 http://www.noticias.nl/achtergrond_artikel.php?id=1415

Bloedbad in Oaxaca

Sinds het begin van de sociale opstand in Oaxaca, Mexico, zijn dertien mensen vermoord en honderden mensen gewond of vermist geraakt. Politie, veiligheidsdiensten en paramilitairen schenden systematisch de mensenrechten. Dit weekend escaleerde de situatie verder.

Afgelopen vrijdag 27 oktober zijn in de Mexicaanse deelstaat Oaxaca drie mensen omgekomen. Brad Will, cameraman voor Indymedia, de leraar Emilio Alonso Fabian en een activist van de APPO, Esteban Zurita, werden alledrie vermoord bij een barricade in de buurt van het gerechtskantoor in de gemeente Calicanto. Minstens vijfentwintig personen liepen schotwonden in Colonia Experimental, Santa Maria de Coyotepec en Cal y Canto.

Na 158 dagen van protest vielen eenheden van de politie, de veiligheidsdiensten en paramilitairen de protesten aan, op last van gouverneur Ulises Ruiz Ortiz. Precies op het moment dat het ultimatum verliep dat de Asamblea Popular de los Pueblos de Oaxaca (APPO) aan hem had gesteld. De APPO eist het aftreden van de corrupte en autoritaire gouverneur van Oaxaca. De APPO, een horizontale vertegenwoordiging van verschillende sociale bewegingen in Oaxaca, vormt de spil van de protesten. Lees over de doelstellingen en organisatie van de APPO, het eerder gepubliceerde interview met APPO-woordvoerster Florentino Lopez Martinez

Arrestaties en verdwijningen
Op 27 oktober ontruimde de politie het permanente actiekamp voor het gouvernementsgebouw. Volgens de krant La Jornada werden de demonstranten met harde hand verwijderd en achtervolgd door de politie. Er komen ook berichten binnen over aanhoudingen van actievoerders en APPO-leiders door de Federale Inlichtingendienst (AFI). De AFI heeft een vliegtuig met honderd agenten naar het gebied gestuurd.

Bovendien heeft de APPO inmiddels een klacht ingediend tegen de verdwijning van ten minste vijftig leraren. Deze mensen namen deel aan een sitdownstaking voor het kantoor van Ruiz Ortiz. De APPO houdt leden van de politie en de PRI, de partij van Ruiz Ortiz, verantwoordelijk. Enkele dagen geleden werden documenten openbaar waarin staat dat de PRI zal ingrijpen indien de federale regering geen maatregelen neemt. De PRI zou dan zelf ‘de noodzakelijke maatregelen en acties ondernemen om de rust, de rechtstaat en de sociale vrede te herstellen.’

Doodseskaders
Vooral in Santa Lucia, waar sympathisanten van de APPO zich verzameld hadden, was het geweld bloederig. Vanuit een huis werd in het wilde weg op de actievoerders geschoten. APPO-leden blokkeerden daarop de toegang tot het huis met een vrachtwagen, en verdedigden zich van daarachter met stenen. Even later werden zij echter ook onder schot genomen door regeringstroepen en paramilitairen van de PRI.

De krant Noticias de Oaxaca meldt over bewijzen te beschikken dat leiders van de PRI sicarios (doodseskaders) rekruteren om de leraren en leiders van de APPO het centrum van de stad uit te jagen. Volgens de krant zijn er speciale zwaarden gesmeed uit een donatie van ijzer door Argeo Aquino Santiago, een bekende PRI-ista en ex-staatssecretaris. Tegelijkertijd zouden, volgens de krant, de paramilitairen 2500 traangasbommen en ‘oorverdovers’ in bezit hebben om mensen te desoriënteren en paniek te zaaien. Alle wapens zouden gereed staan in een opslag waar men de sicarios contracteert en instructies geeft.

Vervolging van de pers
Brad Will, de New Yorkse cameraman, stond de beschieting van burgers te filmen toen hij getroffen werd door twee kogels, één in zijn borst en de ander in zijn buik. Hij werd door collega’s en omstanders naar een veilige plek getrokken terwijl het schieten voortduurde. Hij overleed op weg naar het ziekenhuis.

Brad Will was documentairemaker voor het onafhankelijke persbureau Indymedia. Hij deed verslag van landbezettingen in Brazilië, boerenopstanden in Bolivia en acties in Argentinië. Sinds oktober was hij in Oaxaca om de strijd van de stadsbevolking en de docenten in beeld te brengen. Hij legde ook de desinformatie door de commerciële media vast, en de repressie door politie en paramilitairen. Zijn laatste artikel, getiteld Death in Oaxaca bericht over de dood van Alejandro Garcia Hernandez op de barricades van Oaxaca.

Een fotograaf van de krant Milenio werd in zijn voet getroffen. De fotograaf van El Universal werd beschoten door gewapende mannen, maar bleef ongedeerd. De moorden en het niet aflatende geweld tegen journalisten maken duidelijk dat gouverneur Ulises Ruiz Ortiz en de Mexicaanse regering proberen de repressie tegen de protestbeweging in Oaxaca verborgen te houden en de onafhankelijke media de mond willen snoeren.

Federale troepen
In de avond van zaterdag 29 oktober stuurde de Mexicaanse president Vicente Fox federale veiligheidstroepen naar Oaxaca, om ‘de orde te herstellen’. De troepen van de Federale Preventieve Politieafdeling (PFP) hebben zondag een groot deel van Oaxaca ingenomen, waaronder het centrale plein van de stad, het Zocalo. De APPO riep op zich geweldloos te verweren tegen de ontruiming. Op het Zocalo stonden tienduizenden mensen tegenover de ME-linies. Er werden leuzen gescandeerd.

Tijdens de confrontaties op zondag 30 oktober zijn opnieuw twee doden gevallen. Roberto López Hernández, medewerker van het Instituut voor Sociale Zekerheid, en de verpleger Jorge Alberto Beltrán. Beltran werden doodgeschoten op een brug nabij het Technologisch Instituut. De brug werd, volgens de persberichten van de APPO, op dat moment door zo'n 40.000 mensen verdedigd. Beiden demonstranten zouden zijn getroffen door politiekogels. Andere bronnen melden de (onbevestigde) dood van een vijftienjarige demonstrant die zou zijn getroffen door een traangasgranaat.

Vooralsnog lijken de veiligheidstroepen hun opmars gestaakt te hebben. Op veel plekken zijn nog bemenste barricades. Een groot deel van de bewoners van Oaxaca blijkt nog steeds achter de demonstranten te staan.

Opstappen
Het lerarenvakbond onderhandelt op dit moment met de regering over een mogelijke werkhervatting. Toch houdt de APPO vast aan haar eisen. Men eist de vrijlating van de gevangenen, intrekking van de arrestatiebevelen tegen de leiders van de beweging, schadeloosstelling voor de familie van de doden en gevangenen en veroordeling van de verantwoordelijken voor de onderdrukking. De belangrijkste eis blijft echter het aftreden van gouverneur Ulises Ruiz Ortiz. Volgens de laatste berichten (31 oktober) wordt nu ook vanuit het Mexicaanse parlement druk uitgeoefend op Ruiz Ortiz om op te stappen.

De APPO heeft de hoogste staat van paraatheid uitgeroepen vanwege het aanhoudende politieoptreden tegen de beweging. De organisatie roept op tot een vreedzame burgeropstand op 1 december als Ulises Ruiz niet ingaat op hun eisen. Op die datum wordt de nieuwe Mexicaanse president Felipe Calderon geïnstalleerd. Men verwacht dat ook hij zal teruggrijpen op wapens om de beweging uiteen te drijven. De leus van de APPO is: ‘Als Ulises niet vertrekt, komt Calderon er niet door’


 http://www.noticias.nl
 

Lees meer over: Oaxaca vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
List of Oaxacan deaths, prisoned, ... 
MM - 31.10.2006 17:38

Experimental body count page:
 http://cxs2.info/w/index.php?title=Death_Imprisoned_Oaxaca

Nancy Davies reports that the recent PFP policie/military) attack *only* seems to have cost 4 lives:
Two more Oaxacan deaths =5 + life report
 http://indymedia.nl/nl/2006/10/39999.shtml
(one was double count)
reliable count of deaths 
luna - 31.10.2006 20:38

from the grassroots Human Rights Collective in oaxaca and indymex activists in Comite Cerezo

 http://espora.org/comitecerezo

Delivered-To:  slowcode@riseup.net
X-Original-To:  comitecerezo@espora.org
Delivered-To:  comitecerezo@espora.org
Date: Tue, 31 Oct 2006 08:55:36 -0600
From: Comité Cerezo
Organization: México
To: aaatodos
Subject: [Comite_Cerezo] Lista preliminar de presos,
detenidos y desaparecidos -Operativo de la PFP en Oaxaca-
X-BeenThere:  comitecerezo@espora.org
Reply-To:  comitecerezo@nodo50.org
List-Id: Libertad hermanos Cerezo
List-Unsubscribe: ,

List-Archive:
List-Post:
List-Help:
List-Subscribe: ,

Sender:  comitecerezo-bounces@espora.org
X-Bogosity: Unsure, tests=bogofilter, spamicity=0.499983, version=1.0.2

Muertos
28-oct-06
William BRADLEY ROLAND (Indy-NYC)
Emilio Alonso FABIAN, profesor de la comunidad de Candelaria Loxicha, Oaxaca
Esteban ZURITA, profesor

Muertos

29-10-2006

Fidel SÁNCHEZ GARCÍA. Murió a causa de impactos de arma de fuego. (encontrado por el Instituto Tecnológico)

José Alberto LÓPEZ BERNAL. Murió a causa de impacto de granada de gas lacrimógeno en el pecho (Enfermero Voluntario de 15 años de edad)

Un niño de 12 años por impacto de arma de fuego.

Una maestra de quien fue encontrado el cuerpo en San Pedro Juxtlahuaca (población ubicada a 8 km. De el puente Tecnológico).

Información no confirmada habla de tres muertos más por el rumbo del Aeropuerto, Camino al Parque El Tequio.

Lista de heridos

1.
Francisco ÁNGELES

2.
Ideberto CARMONA

3.
David CRUZ

4.
Enedino CRUZ SÁNCHEZ, 18 años, impacto de bala en la mano izquierda.

5.
Guillermo GARCÍA

6.
Juan Carlos LÓPEZ, herido en el costado derecho

7.
Martín OLIVERA ORTÍZ, herido de bala en la parte alta del muslo izquierdo

8.
Osvaldo RAMIREZ (Reportero del Milenio)

9.
Fotografo de El Universal

10.
Armando X

11.
Gersain X

12.
Michel X (estudiante)

13.
René RAMÍREZ SÁNCHEZ, en la pierna derecha.

28/octubre/2006

14.
Ramon RENTERAL (Herido en barricada de Sta. Anita)

Detenidos

1.
Adbón AGUILAR REAL (campesino)

2.
Alejandro ALCÁNTARA GONZÁLEZ (maestro)

3.
Javier Mateo CALDERÓN (artesano)

4.
Jesús CANAZCO GARCÍA

5.
Mamerto GARCÍA MAGALLÓN o MAGAÑA (intendente)

6.
Roberto Carlos GARCÍA PACHECO (está herido)

7.
Cenobio GIRÓN PABLO (maestro)

8.
Reynaldo GÓMEZ MARTÍNEZ (comerciante)

9.
Alberto Manuel GUADALUPE (promotor bilingue)

10.
Alberto HERNÁNDEZ CALVO (Comerciante)

11.
Teodoro LÓPEZ GUTIÉRREZ (hojalatero)

12.
Daniel LUNA MENDOZA (Parque del amor)

13.
Benjamín MARÍN GARCÍA (maestro)

14.
Cristina MARTÍNEZ PÉREZ (está herida)

15.
Arturo MAGALLÓN RAMÍREZ (comerciante)

16.
Gosesio MENDOZA SALINAS (albañil)

17.
Apolinar NORIEGA CALVO (taxista)

18.
Juan Manuel ORTIZ GONZÁLEZ (trabajador del IEEPO)

19.
Ulises RUIZ LOPEZ (Carcel de Miahuatlan)

20.
Gerardo SANCHEZ (está herido, penal de Tlacolula)

21.
Isidro YESCAS O Isidro MANUELES ILESCAS

22.
José Manuel RAMÍREZ ZARATE

23.
Pedro HERNÁNDEZ AGUILAR

24.
Elizabeth XOLA VÁSQUEZ

25.
Daniel LUNA MÉNDEZ

26.
Gerardo VALDEZ VALDEZ

27.
Daniel MEJÍA MARTÍNEZ

28.
Rey FERIA REYES

29.
Isaac ZARATE PÉREZ

30.
Alejandro GUTIÉRREZ

31.
Félix LÓPEZ MEDINA

32.
Abraham RAMÍREZ JIMÉNEZ

33.
Said ORDAZ PÉREZ o Said OMAR PÉREZ

34.
Israel VELASCO PACHECO

35.
Juan MARTÍNEZ LÓPEZ

36.
Gerardo AGUILAR CHICO

37.
Juan DOLORES AGUSTÍN

38.
Guillermo LÓPEZ

39.
Anastasio CONTRERAS HERNÁNDEZ

40.
Jesús ANTONIO AQUINO

41.
Mario PINEDA

42.
Pedro HERNÁNDEZ

43.
Félix JIMÉNEZ

44.
Antonio CONTRERAS HERNÁNDEZ.

Detenidos
30 de octubre

Siendo aproximadamente entre las 4:00 y 5:00 horas de la mañana, fueron detenidas en la desviación a YUCUNDAA 17 personas que viajaban en varios autobuses que procedían de Tlaxiaco rumbo a la Cd. de Oaxaca. Elementos de la PFP los detuvieron, golpearon y dijeron que no se metan, que tienen la orden de matarlos.

Las personas detenidas son:

1.
Víctor ALEJO PLATA

2.
Sergio BARRIOS ROBLES

3.
Fidel JUÁREZ SÁNCHEZ

4.
Omar JOSÉ PÉREZ

5.
Lucil LÓPEZ

6.
Pedro Celestino LÓPEZ HERNÁNDEZ

7.
Manuel LÓPEZ PEÑA

8.
Miguel Ángel LÓPEZ PEÑA

9.
Claudio MARTÍNEZ

10.
Nahúm OJEDA GARCÍA

11.
Pedro OSORIO NICOLÁS

12.
Jaqueline PÉREZ

13.
Ismael PÉREZ CHÁVEZ

14.
Cuitláhuac SANTIAGO MARISCAL

15.
Josefina SARAVIA CORONEL

16.
Juana SOLEDAD LÓPEZ

17.
Manuel VILLEGAS MORA

Desaparecidos

1.
Gerardo AGUILAR

2.
Jesús Arturo AGUIRRE

3.
Rosa ANASTASIO RAMIREZ o Rosa ANASTASIA MARTÍNEZ

4.
Uriel CARMONA CRUZ

5.
Gilberto MARTÍNEZ LÓPEZ

6.
Lola MÉNDEZ

7.
Gerardo RAMÍREZ

8.
Fidel SÁNCHEZ GARCÍA

9.
Antonio CASTELLANOS HERNÁNDEZ

10.
Jesús CANSECO GARCÍA

11.
Mauro Arturo MOGOZAN GARCÍA

12.
Eusebio MENDOZA SABINES

13.
Mamerto GARCÍA MAGAÑA

14.
Raymundo GÓMEZ MARTÍNEZ

15.
Alberto Miguel GUADALUPE

16.
Inés Antonio AQUINO

17.
Isaura GUTIÉRREZ ROJAS

18.
Alan AGUILAR

19.
Javier MATEO.

29 se octubre del 2006, salieron libres el 30 de octubre

Detenidos en el DF

Nombre Edad Lugar de detención


Beatriz Elena AGUIRRE CHAIRES, 21 años (Biblioteca México)

Luz Isela AQUINO MENDOZA, 22 años (Alameda Central entre Juarez y Doctor Mora)

Elizabeth BALLADARES GÓMEZ, 23 años (Revillagigedo y Ayuntamiento)

Iliana CAMACHO COAPIO, 31 años (Revillagigedo y Ayuntamiento)

Cinthia CASTRO LOREDO, 28 años (Revillagigedo y Ayuntamiento)

Adazahira CHÁVEZ PÉREZ, 26 años (Revillagigedo y Ayuntamiento) (Monitor de la Limeddh)

Jorge Augusto CHÁVEZ VERA, 22 años (Biblioteca México)

María Teresa CORDERO SALGADO, 33 años (Revillagigedo y Ayuntamiento)

Pablo Antonio DORANTES CRUZ, 30 años (Revillagigedo y Ayuntamiento)

Víctor DUARTE ALANIS, 32 años (Revillagigedo y Ayuntamiento)

Gerardo FLORENCIO CASIMIRO, 29 años (Revillagigedo y Ayuntamiento) (Colectivo Autónomo Magonista)

Demian GÓMEZ MEDINA, 26 años (Revillagigedo y Ayuntamiento)

Rolando GUTIÉRREZ 27 (Biblioteca México)

Arturo MARTÍNEZ GONZÁLEZ, 30 años

Blanca Jazmin ORNELAS PÉREZ, 30 (Revillagigedo y Ayuntamiento) (Universidad Pedagógica Nacional)

Heriberto PAREDES CORONEL, 23 años (Revillagigedo y Ayuntamiento)

Jesús RAFAÉL VÁZQUEZ, 20 años (Biblioteca México)

Cuauhtemoc RUEDA LUNA, 26 años (Alameda Central entre Juarez y Doctor Mora)

Juan Luis TOLEDO, 26 años (Alameda Central entre Juarez y Doctor Mora)

Christian TOLEDO PINEDA, 20 años (Biblioteca México)


___________________________________________________________

¡LIBERTAD PRESOS POLÍTICOS Y DE CONCIENCIA!
 http://www.nodo50.org/comitecerezo
 http://www.espora.org/vientodelibertad
Tel. (55) 56 55 94 65 / Cel. 044 55 10 47 20 31
Skype comitecerezo / GOOGLE:  comitecerezoDH@google.com
¿QUIENES SOMOS?
Favor de responder a:
DF:  comitecerezo@nodo50.org
PUEBLA:  comitecerezopuebla@gmail.com
XALAPA:  comitecerezoxalapa@gmail.com
OAXACA:  comitecerezoaxaca@gmail.com
También visita:  http://www.mexico.indymedia.org
Este mail es enviado a más de 12,000 direcciones aproximadamente
En caso de que no quieras recibir más mails, sólo avísanos
"Porque ser defensor de derechos humanos no es sinónimo de terrorista"
COMITÉ CEREZO MÉXICO
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.