english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Wereldwijd protest tegen positie migranten
De Vrije - 08.10.2006 12:33

Gisteren op 7 oktober werd er wereldwijd actie gevoerd tegen de verslechterende maatschappelijke positie van migranten. Van Warschau tot Londen en van Hamburg tot Nouakchott hebben duizenden migranten en anderen geprotesteerd tegen de miskenning van hun rechten, tegen de criminalisering van vluchtelingen die als zondebok worden aangewezen maar bovenal tegen de controle op immigranten.

Protest in Londen
Protest in Londen

Er werd aangedrongen op een onvoorwaardelijke legalisering in Europees verband en gelijke rechten voor alle migranten, het sluiten van alle detentiecentra in Europa en daarbuiten, en het stopzetten van alle deportaties.

De oproep tot deze actiedag was afkomstig van een brede coalitie van verschillende initiatieven die zich om de positie van migranten bekommeren en werd gedaan tijdens het Europees Sociaal Forum in Athene eerder dit jaar. Deze oproep gaf gevolg aan een eerdere oproep die klonk op het Wereld Sociaal Forum in Bamako (Mali) in januari 2006. Meer dan 250 groepen afkomstig uit 23 landen onderschreven de oproep.

De actiedag was de derde in zijn soort. De eerste dag vond plaats op 31 januari 2004. Toen ging het om de sluiting van de detentiecentra, erkenning van het recht op ballingschap en het bewerkstelligen van een behoorlijke positie voor immigranten in Europa. Wereldwijd vonden er toen zo’n 50 acties plaats. De tweede actiedag werd gehouden op 2 april 2005. Het thema van destijds was ‘vrijheid van beweging en het recht op verblijf’. Afgesproken was om dit jaar de nadruk te leggen op de controle op migranten en grensprocedures.

Het lijkt er op dat deze keuze voortkomt uit de toenemende militarisering van de migratiepolitiek van de EU zoals dat tot uitdrukking komt in het Europees Agentschap voor de grensbewaking, Frontex. Deze is opgezet om de controles te intensiveren met behulp van vliegtuigen en schepen om zo ondermeer te voorkomen dat Afrikaanse bootvluchtelingen Europa bereiken. Ook gaat het om de ‘externalisering’ van de Europese grenzen, een proces waarin Europa Noord-Afrikaanse en Oost-Europese landen ondersteunt om de migrantenstroom richting Europa stop te zetten. Tot slot gaat het hier om de toenemende druk op Afrikaanse landen om strikte visabeperkingen in te voeren, detentiekampen in te richten en terugkeerprogramma’s op te starten.

Ter illustratie waar de dag over ging, werd op vrijdag 6 oktober een bus met vluchtelingen op weg naar de demonstratie in Warschau aangehouden door de politie. De inzittenden werden met hun kinderen zeven uur vastgehouden. Drie van hen die geen identiteitsbewijs bij zich droegen, riskeren deportatie. Als reactie hierop besloten de demonstranten in Warschau het Bureau te blokkeren dat zich met deportatie en buitenlanders bezig houdt. De bus in kwestie werd door de politie terug naar het punt van vertrek, Lublin, gedirigeerd. Op zaterdag werd een van de vluchtelingen alsnog gearresteerd.

In Europa en daarbuiten vonden in tientallen steden acties plaats. In het Italiaanse Bologna wachtte een delegatie van antiracisme groepen en autonome activisten bij het detentiecentrum van de stad verschillende uren op een Ministeriële Commissie die wordt geleid door VN-ambassadeur De Mistura. De commissie bestaat uit afgevaardigden van verschillende Italiaanse NGO’s en groepen die samenwerken met het Ministerie van Binnenlandse Zaken die een rapport moet schrijven over de omstandigheden in de detentiecentra.

De activisten confronteerden de commissie met hun aanwezigheid, dwongen het konvooi tot stoppen en vroegen om een discussie van gezicht tot gezicht om de werkzaamheden van de commissie te kunnen kritiseren. Ze eisten dat de Commissie haar conclusie onmiddellijk zou meedelen en de sluiting van de detentiecentra per direct.

In Bologna werd door migrantenorganisaties, autonome groepen en andere politieke groepen ook gedemonstreerd bij het gemeentehuis. In Venetië werd betoogd tegen een regionale wet, die afkomstig is van de beweging voor het leven, een reactionaire katholieke beweging. In Palermo vond een sit-in plaats terwijl in Milaan en Rome werd gedemonstreerd.

In Londen liepen meer dan 500 mensen luidruchtig en kleurrijk door de stad. De tocht stopte bij het Becket House waar asielzoekers zich regelmatig dienen te melden. Daar werd een brief overhandigd. In speeches werd beschreven wat er in het pand gebeurd en een manifest werd er voorgelezen. Omdat er een sterke Latijns-Amerikaanse groep was vertegenwoordigd, werd deze ook in het Spaans vertaald.

In Wenen vonden twee kleine acties plaats die werden gevolgd door een relatief grote demonstratie. De ‘Buitenlanderwet’werd symbolisch opgeblazen in de Kärtnerstraße. Bij de Stock im Eisen Platz stond een springkasteel die Fort Europa moest voorstellen. Niemand mocht er echter op springen.

Zo’n 350 mensen liepen vervolgens van het Hernalser Guertel detentiecentrum naar de Rossauer Laende bewaarplaats van de politie die deels ook als detentiecentrum wordt gebruikt. De demonstratie hielde verschillende malen halt waaronder bij het rechtbankgebouw in de Wickenburggasse waar mensen in afwachting van hun rechtszaak in detentie zitten. In een speech werd verteld over een man die daar 38 dagen lang een hongerstaking hield en over een nieuwe wet die dwangvoeding mogelijk maakt om hongerstakingen te breken.

In Brussel werd de dag gevierd met verschillende demonstraties waaronder een Reclaim the Street-feest, een betoging van Kongolezen zonder papieren(Congolese Against Borders). De streetparty werd vervolgens door 300-400 politiemanschappen omsingeld waarbij traangas werd ingezet, terwijl de muziek bleef spelen.

In Duitsland namen 400 mensen deel aan een anti-racisme demonstratie in Keulen om te protesteren tegen Fort Europa. In Hamburg gingen 700 mensen de straat op, waaronder de nodige vluchtelingen. Een vrouw uit Afghanistan sprak er over haar ervaringen en het deportatiebeleid van het Hamburgse stadsbestuur. In Lindau voerden activisten een theaterstuk op waarin een groep die op de kust van Lindau aankomt door de kustbewaking wordt opgepakt en ingesloten.

In Athene hielden honderden mensen een tocht door de stad waarin aandacht werd gevraagd voor de positie van migrantenkinderen die in Griekenland worden geboren. De oproep voor deze demonstratie was afkomstig van de Afrikaanse Vrouwenliga en het netwerk van Migrantenvrouwen in Griekenland, gesteund door tal van migrantenorganisaties, feministische groepen en maatschappelijke organisaties.

In Zwitserland demonstreerden in de straten van Lausanne zo’n 500 mensen waaronder vele immigranten zonder papieren. Een ‘global village’ kreeg gestalte waarin muziek werd gemaakt en kon worden gedanst.

In ons land vond een actie plaats in het winkelcentrum van Zaandam om het publiek te informeren over de twee nieuwe detentieboten die vluchtelingen gaan herbergen in de plaatselijke haven. De dag ervoor waren in Rotterdam opnieuw de detentieboten bezet. ’s Ochtends vroeg waren de schepen beklommen en sloten activisten de ingangen af door zich vast te ketenen met lock-ons. De bewaking bejegende de activisten gewelddadig en acht activisten werden gearresteerd.

In the Netherlands, there was an action in the shopping centre of Zaandam (near Amsterdam) to inform and mobilise the public on 2 newly built detention boats in the Zaandam harbour [report]. The day before, activists had, once again, occupied 'detention ships' in Rotterdam [report | nl and pics]. At around 6am, they climbed the ships and blockaded the entrances by lock-ons. They were met with very violent reaction from the guards and eight activists were arrested.

In Spanje vonden tal van acties en demonstraties plaats en wel in Valencia, Madrid, Barcelona, Almería, Sévilla, Bilbao, Las Palmas, Motril en Ténérife.

Ook elders in Europa, Afrika en Noord-Amerika hebben protesten plaatsgevonden.

Bron: Indymedia UK

 http://www.devrije.nl/archives/00001679.htm

- E-Mail: arend@devrije.nl Website: http://www.devrije.nl
 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten wereldcrisis

aanvullingen
verslagje actie zaandam 
zep - 08.10.2006 15:28


 http://www.indymedia.nl/nl/2006/10/39380.shtml

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.