english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Ecuador in opstand tegen vrijhandelsverdrag
globalinfo - 23.03.2006 11:17

Inwoners van Ecuador, voor het grootste deel inheemse boeren, zijn al dagenlang fel in verzet. In het hele land zijn wegen geblokkeerd en gebouwen van de overheid bezet. De demonstranten zijn tegen het afsluiten van een vrijhandelsverdrag (TLC) met de VS. En ze keren zich tegen een akkoord met de oliemultinational Chevron/Texaco.




Over het vrijhandelsverdrag dat Ecuador samen met een aantal andere landen uit de Andes-regio, met de VS wil sluiten, wordt deze week onderhandeld in Washington. Indymedia Ecuador volgt de ontwikkelingen nauwgezet ( http://ecuador.indymedia.org/) maar de meeste berichtgeving is daar in het Spaans. Zie ook (Spaans):  http://clajadep.lahaine.org/

De demonstranten worden hard aangepakt door politie en leger. Sinds dinsdag 21 maart is door president Alfredo Palacio de noodstoestand afgekondigd in vijf provincies in het land (waaronder de hoofdstad Quito). Volgens de noodtoestand zijn openbare bijeenkomsten verboden en ook is er een avondklok. Er zijn vele gewonden en arrestanten. Op sommige plekken heeft het leger wegen vrijgemaakt door betogers te verjagen en barricades te verwijderen.

Momenteel trekken veel indianen op naar de hoofdstad Quito

De onderhandelingen over het vrijhandelsakkoord worden op 23 maart in Washington hervat voor een naar verwachting laatste ronde, zodat het verdrag in april rond kan zijn. Buurlanden Peru en Colombia hebben al getekend.

President Palacio kwam in mei 2005 aan de macht nadat de gekozen president - voormalig militair en coupleider die op de sympathie van de indianen had kunnen rekenen en met hun steun de verkiezingen had gewonnen - door het parlement werd afgezet nadat er een hevige protestgolf in het land was geweest. Gutierrez had niets gedaan om de armoede in het land te bestrijden, en ook Palacio lijkt op dat gebied niets bereikt te hebben. Al in augustus 2005 waren er grote protesten in het land om te eisen dat de opbrengsten van de olie-exploitatie het land ten goede zouden komen. De olieproductie kwam door de protesten geheel tot stilstand en ook toen werd in twee provincies de noodtoestand afgekondigd.

Zie ook:  http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/4834106.stm
De protesten worden georganiseerd door de inheemse organisaties CONAIE ( http://www.conaie.org/) en Ecuarunari ( http://www.ecuarunari.org/) en andere organisaties en vakbonden.
Zie over het vrijhandelsverdrag:  http://www.bilaterals.org/rubrique.php3?id_rubrique=69
Zie ook: posting op indy-Duitsland:  http://de.indymedia.org/2006/03/141872.shtml

Hieronder de vertaling van een artikel dat vanuit Ecuador werd opgestuurd:

Een kritische toestand
President en inheemse bevolking botsen over vrijhandelsakkoord met VS
Door Gerard Coffey

Toen hij nog vice-president was heeft Alfredo Palacio waarschijnlijk nooit gedacht dat hij ooit nog zelf in het presidentiele paleis zou zitten. In mei vorig jaar aangesteld nadat president Lucio Gutierrez abrupt de benen nam, is het ook aannemelijk dat hij nooit voorzien kon hebben hoe weinig hij zou bereiken in de 18 maanden die hem ten deel vielen.

De grondwettelijke hervormingen die bedoeld waren om de regeerperiode van deze arts te kenmerken, hebben niets opgeleverd. Zijn voornaamste voorstel, een referendum om een grondwetgevende vergadering te vormen, was populair maar liep vast in het mulle zand en de goedverankerde belangen van het Congres, dat misschien wel de enige instelling in het land is met nog minder prestige dan Palacio zelf. Beschouwd als zwak en slecht voorbereid, zwalkte het steunpercentage voor de president rond de 13 procent.

Ter verdediging kan aangevoerd worden dat zijn handen vanaf het begin gebonden waren. De ambassade van de VS weigerde om zijn inderhaast gevormde regering te erkennen totdat er 'besprekingen' zouden zijn geweest. Alsof hij meeriep met de in Latijns Amerika zo populaire leus 'laat ze allemaal oprotten', is Palacio's grootste kunststuk geweest om meer ministers naar huis te sturen dan iemand voor mogelijk had gehouden. Als de hoeveelheid wisselingen in het kabinet een indicatie is voor de stabiliteit van een regering, dan moet deze regering al gelden als een van de meest wankele in de geschiedenis.

Maar er bestaat een kans dat de onfortuinlijke Palacio als wat anders dan een nietsnut de geschiedenis in zal gaan. De onderhandelingen met de VS over een vrijhandelszone, die begonnen onder Gutierrez, nader onder zijn leiding het einde. De regeringen van Colombia en Peru, de twee andere Andes-landen die samen met Ecuador een soort ongeorganiseerd onderhandelingsteam vormden, hebben hun onderhandelingen al afgesloten waarmee ze Ecuador alleen het laatste stukje laten afleggen. De nieuwste, en waarschijnlijk laatste, ronde staat gepland om op 23 maart te beginnen, maar er bestaat ernstige twijfel over diens levensvatbaarheid.

Als kind van de mislukte Free Trade Area of the Americas (FTAA) is het verdrag met de drie Andes-landen vanaf het begin omstreden geweest. Met weinig technisch vermogen om te onderhandelen en economisch gezien volstrekt de mindere van de grote noorderbuur, waren de mogelijkheden voor een gelijkwaardige discussie altijd ver verwijderd. In het geval van Ecuador, een hoofdzakelijk boeren-land met de kleinste bevolking en economie, was er bijzondere zorg om het lot van de miljoenen kleine boeren als de economie opengesteld zou worden voor gesubsidieerde producten uit de VS.

Veel van de boeren maken deel uit van de inheemse bevolkingsgroep van het land, wiens culturele loyaliteit en politieke invloed op landelijk niveau vertegenwoordigd wordt door de Confederatie van Inheemse Volkeren van Ecuador, CONAIE. In 1986 opgericht is de organisatie een belangrijke speler geweest in de afgelopen 15 jaar, al is zijn ster de laatste tijd wat gedimd. Een serie interne conflicten, slecht presteren van de politieke tak, Pachakutik, en mislukte pogingen om de massamobilisaties van de jaren '90 te herhalen hebben geleid tot verlies aan prestige en geloofwaardigheid.

Maar net als voor president Palacio zal de strijd over het vrijhandelsverdrag met de VS ook voor CONAIE bepalend zijn. Onder Luis Macas, een van de grondleggers en meest populaire leiders, is de inheemse beweging weer grond aan het winnen. Haar verzet tegen het verdrag en vermogen om de basis te mobiliseren, plaatste haar voorop bij het eisen dat de onderhandelingen gestaakt zouden worden. Daarmee kwam de organisatie ook op ramkoers te liggen ten opzichte van Palacio, diens regering en de Amerikaanse Ambassade.

De positie van CONAIE is duidelijk, wat meer is dan gezegd kan worden van de president. Zoals verwacht kon worden van een leider zonder duidelijke steun, behalve misschien van de ambassade, en zonder echt mandaat, zwalkt Palacio. Zijn antwoord op de wegblokkades van afgelopen week was een aantal tv-reclamefilmpjes die benadrukken dat het verdrag nog niet afgesloten is en dat alleen zal worden 'als die alle Ecuadoreanen ten goede komt'. Dat heeft niemand overtuigd.

De zaak zal deze week op de spits gedreven worden. CONAIE heeft beloofd dat het de activiteiten om de onderhandelingen te blokkeren, op zal voeren en bereidt een symbolische 'bezetting' van de hoofdstad Quito voor. De regering heeft met machtsvertoon geantwoord. Volgens de laatste persverklaring van CONAIE zijn zo'n dertig mensen ernstig gewond geraakt bij botsingen met politie en leger. Maar macht heeft zijn grenzen en de tijd en de publieke opinie zijn waarschijnlijk op handen van de inheemse bevolking.

Wat ook het resultaat zal zijn, CONAIE wint weer terrein terug. Wat Palacio betreft, die kan twee dingen doen. Hij kan herinnerd worden als repressief, of als een president die positief reageerde op de eisen van de meerderheid en die zich verzet heeft tegen de VS. Maar het zou goed kunnen dat hij beide zal proberen te vermijden.






Website: http://www.globalinfo.nl
 

Lees meer over: globalisering vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
CONAIE erkent regering niet meer 
GI - 24.03.2006 16:24

Op 23 maart heeft de indiaanse organisatie CONAIE bekend gemaakt dat ze de regering van president Alfredo Palcio niet meer erkent en zich "in opstand daartegen" beschouwt. Bron: Prensa Latina:  http://www.ecuador.indymedia.org/es/2006/03/13535.shtml
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.