english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Verzet in Bolivia radicaliseert
Marten - 06.03.2005 17:22

Na een wat lauw begin van de protesten in El Alto, besloot afgelopen donderdag de Federatie van Buurtcommités (Fejuve) van El Alto hun acties te radicaliseren. Inmiddels hebben de afzonderlijke buurtcomités hadden hun wijken hermetisch afgesloten voor verkeer, winkels zijn gesloten en groepjes van de buurtcomités patrouilleren met stokken, stenen en chicottes (zwepen) in de hand door de straten om te controleren of de verordeningen van de Fevuje wel worden nageleefd. De Fejuve heeft steun gekregen van diverse andere sociale bewegingen die in andere delen van het land actievoeren: de toegangswegen tot de belangrijkste steden van Bolivia zijn gebarricadeerd en oliebronnen zijn ingenomen. Aanstaande maandag in een protestmars afgekondigd om het aftreden van de regering te eisen.

´Weg met Aguas de Illimani´ op een muur in El Alto
´Weg met Aguas de Illimani´ op een muur in El Alto

Confrontatie met de ME in La Ceja
Confrontatie met de ME in La Ceja

Verzet in Bolivia radicaliseert.


Na een wat lauw begin van de protesten in El Alto, Bolivia besloot afgelopen donderdag de Federatie van Buurtcommités van El Alto hun acties te radicaliseren. De regering komt nog steeds niet tegemoet aan de eisen van de Fejuve: het direct uitwijzen van het geprivatiseerde waterbedrijf Augas de Illimani; het doorvoeren van de wet op nationalisering van het gas; het berechten van de ex-president Sanchez de Lozada en 15 ministers van zijn voormalige regering en het doorvoeren van de asamblea constituente (via de Asamblea Constituente krijgen naast de traditionele politieke partijen ook sociale en civiele organisaties toegang tot de politieke besluitvorming).
In de bijeenkomst van afgelopen donderdag werden de 8 districten van El Alto opgeroepen zich aan de civiele staking te conformeren, meer wegblokkades op te werpen en massaal de protestmars van vrijdag bij te wonen. De strenge woorden van de voorzitter van de Fejuve, Abel Manani aan het adres van de buurtcommités hadden resultaat. De volgende ochtend hing er in El Alto een oorlogssfeer: de afzonderlijke buurtcomités hadden hun wijken hermetisch afgesloten voor verkeer door straten te barricaderen met stenen, vuilnis en brandende autobanden. In heel El Alto was er geen verkeer te bekennen. Op verordening van ‘de buren’ waren ook alle winkels gesloten. Groepjes van de buurtcomités liepen met stokken, stenen en chicottes (zwepen) in de hand door de straten om te controleren of de verordeningen van de Fevuje wel werden nageleefd. Wie het toch waagde zijn winkel te openen moest het ontgelden: zo werd op Plaza 16 de Julio een winkelier door ‘de buren’ in elkaar geslagen voor het te laat sluiten van zijn slagerij.
Zo rond 10.00 groepeerden de eerste ‘wijken’ zich, net als de twee voorafgaande dagen, op de rand van El Alto. Wederom was het doel de snelweg te blokkeren door het ‘innemen’ van de post waar voertuigen tol moet betalen om toegang te krijgen tot de snelweg naar La Paz.
Rond 11.00 werd de omvang duidelijk van de oproep van Abel Manani: van alle kanten stroomden de duizenden boze Alteños La Ceja binnen. Behalve een indrukwekkende mensenmassa, ook een zee van kleuren: Iedere wijkorganisatie droeg zijn vlag, met daartussen tientallen wiphala’s (de kleurrijke Aymará vlag) en het rood geel groen van de nationale vlag. De eerste groepen formeerden zich nog voor de tolpost. Daar werden ze opgewacht door tientallen militairen waarvan sommige al met gasmaskers op en geweren in de aanslag. Echter al snel bleek dat de militairen ver in de minderheid waren: de mensenmassa zou uiteindelijk aanzwellen tot 6000 demonstranten. Bovendien lukte het de buurtbewoners van de wijken gelegen langs de rand van El Alto, via de bergwand af te dalen tot de snelweg. Vervolgens marcheerden zij in tegengestelde richting naar de tolpost toe, waarbij de militairen ingesloten raakte tussen twee protestmarsen in. Ingesloten en ver in de minderheid besloten de militairen zich terug te trekken.
Toen de tolpost en daarmee de snelweg naar La Paz, ‘in handen was’ van de Alteños werd de menigte toegesproken door de voorzitter van de Federatie van Buurtcommités, Abel Manani. In zijn toespraak riep hij op tot het directe vertrek van het geprivatiseerde waterbedrijf Aguas de Illimani, zoals dat al in januari door de regering verordend iss. Bovendien riep hij op tot het aftreden van de burgemeester van El Alto, José Luis Paredes. Paredes is volgens Manani een “verrader” omdat hij zich keerden tegen het alternatief wat de Fejuve voor ogen heeft voor het huidige geprivatiseerde Augas de Illimani: een bedrijf onder “sociale controle” en zonder winstoogmerk. Paredes daarentegen gaf openlijk steun aan het voorstel van de regering, waarbij het toekomstige waterbedrijf in handen zou zijn van een mix van publiek en particulier initiatief. Ook riep Mamani op tot het aftreden van de minister van Basis Voorzieningen Erico Navarro. Deze bleek in onderhandelingen op de hand te zijn van het Franse transnationale bedrijf Lyonnaise des Eaux (Suez) die het waterbedrijf Aguas de Illimani in handen heeft. Ook onthulde Mamani de verdere actieplannen van de Fejuve: een massale bijeenkomst van aanstaande maandag in La Ceja om per direct Aguas de Illimani uit te wijzen en daaropvolgend een protestmars van El Alto naar het regeringsgebouw op Plaza Murillo in La Paz om het sluiten van het parlement te eisen totdat de parlementariers bereidheid tonen tot het doorvoeren van de Assablea Constituyente en de nationalisering van het gas. In zijn oproep tot een massale protestmars kreeg Mamani steun van Solares, de voorzitter van de Nationale Arbeiders Vakbond van Bolivia (Central Obrera Boliviana). Hij verklaarde zich solidair met de actiepunten van de Fevuje en kondigde aan dat hij de leden van de COB uit de regionale departementen opriep om ook aanstaande maandag op La Paz te demonstreren. Inmiddels zijn leden van de vakbond uit verschillende delen van Bolivia op weg naar El Alto, waaronder de mijnwerkers van Potisí en Oruro.
Niet alleen de Fejuve en de COB, maar ook de tweede politieke partij va Bolivia, de Beweging tot het Socialisme (MAS), kondigde voor aanstaande maandag massale protesten aan. Ook zij eisen de Asamblea Constituyente en het doorvoeren van de nationalisering van het gas. De MAS heeft aanstaande maandag massale blokkades afgekondigd op de belangrijkste trajecten van het land en zo alle toevoerwegen tot de belangrijste steden af te snijden. Momenteel zijn er al tien blokkades opgeworpen die een aantal van de belangrijkste steden isoleren zoals La Paz, Cochabmaba, Santa Cruz, Oruro, Potosi en Tarija. De effecten beginnen al voelbaar te worden: “De blokkades beginnen effect te krijgen op de beschikbaarheid van benzine en voedingmiddelen”, zo schreef La Razón gisteren.
De vorige keer dat er op zulke schaal wegen werden gebarricadeerd en dat arbeiders uit heel het land afstevenden op El Alto was in oktober 2003 tijdens de Guerra del Gas. Deze oorlog eindigde in meer dan 60 doden, de vlucht van ex-president Goni en de val van de Boliviaanse regering.
De regering begint inmiddels ook de ernst van de zaak in te zien. President Mesa heeft verdere werkzaamheden opgezegd en zich volledig aan ‘de zaak El Alto’ gewijd. Door de media wordt hij echter niet als capabel gezien voor het oplossen van de problemen: ´Mesa wordt omgeven door een veelheid van sociale conflicten en is niet in staat die op te lossen´ schrijft El Diario vandaag. De machteloosheid van de regering bleek ook uit besprekingen die gisteravond werden gevoerd tussen de Fejuve en de regering, bemiddeld door El Defensor del Pueblo (een semi staatsorgaan wat bemiddeld in geschillen tussen de staat en de burgers). Tijdens deze besprekingen stelde de regering voor een overgangscommisie op te stellen voor het vertrek van het waterbedrijf Aguas de Illimani. In deze overgangscommisie zouden het voormalige Boliviaanse waterbedrijf Samapa, het ministerie van Publieke Werken en Auguas Illimani participeren. Na analyse van het voorstel wees de Fejuve deze af en verliet de besprekingen. Een offieciele reactie ontbreekt nog, maar er wordt aangenomen dat de Fejuve niet akkoord gaat met verdere inmenging van Augas de Illimani in het waterbeheer van El Alto. Wel heeft de Fejuve inmiddels aangekondigd hun acties verder te radicaliseren met de oproep tot een massale protestmars van morgen en het plan om het regeringsgebouw in te sluiten. In de rest van het land gaan de protesten ook door. Zo zijn er vanochtend Bulo Bulo minstens 4 oliebronnen van het bedrijf Chaco S.A ingenomen, met als eis om het gas te nationaliseren.
Op dit moment patrouilleren de wijk commités nog steeds door de straten van El Alto, in afwachting van de massale bijeenkomst van morgen. De bewoners van El Alto zelf hebben inmiddels weinig vertrouwen meer in besprekingen met de regering: ‘Meestal is het zo dat er eerst bloed moet vloeien voordat de regering aan onze eisen voldoet’, vertelt een inwoner van El Alto.


- E-Mail: marten@ojala.nl
 

Lees meer over: globalisering militarisme

aanvullingen
Zie ook: 
M02 - 06.03.2005 17:46

Protesten in El Alto gaan door
Marten - 04.03.2005 02:11 - 2 aanvullingen
 http://indymedia.nl/nl/2005/03/25465.shtml
Foto´s 
Marten - 06.03.2005 17:48

ME in El Alto klaar voor gas
ME in El Alto klaar voor gas

´De buren´ van de wijk Ballivian.
´De buren´ van de wijk Ballivian.

Meer foto´s uit El Alto

E-Mail: marten@ojala.nl
Achtergrond nieuwe wateropstand Bolivia 
linking - 06.03.2005 18:13

zie ook:
 http://globalinfo.nl/article/articleview/547/1/1/
Achtergrond nieuwe wateropstand Bolivia
05.03.2005
Verschillende stukken over de nieuwe opstand die in Bolivia uitgebroken is rond (verzet tegen) de privatisering van het drinkwater in El Alto. Onderaan een protestbrief die u in kunt sturen.

Website: http://globalinfo.nl/
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.