english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Open Dag over GATS in Den Haag
XminY Solidariteitsfonds - 13.03.2003 18:08

Den Haag, 13 maart 2003 --- Vanmiddag vond een Open Dag over de handelsverdragen GATS plaats op de stoep van het Ministerie van Economische Zaken in Den Haag. Ruim honderd demonstranten kwamen naar een door henzelf uitgeroepen ‘Open Dag’ van het Ministerie.

De Open Dag was uitgeroepen door uiteenlopende organisaties als Milieudefensie, Wemos, Abvakabo/FNV, LSVb, WISE, XminY Solidariteitsfonds en de Werkgroep Globalisering Delft-Den Haag. Het voornaamste doel was om de bezorgdheid kenbaar te maken over de zogenaamde GATS-onderhandelingen over de liberalisering van de handel in diensten onder de paraplu van de Wereldhandelsorganisatie WTO.

Het ministerie was echter hermetisch afgesloten. Er waren speciale veiligheidsmaatregelen genomen en ambtenaren was opgedragen zoveel mogelijk thuis te werken. Wel nam staatssecretaris Joop Wijn van EZ een grote lijst met eisen in ontvangst. De demonstranten hebben tussen 15.00 en 17.00 uur een programma op een door henzelf meegebracht podium naast het gebouw opgevoerd. Op dat podium vertelden woordvoerders van allerlei organisaties wat de gevolgen zullen zijn van ongebreidelde liberalisering van diensten in hun sector (zoals openbaar vervoer, arbeid, energie, water, gezondheidszorg en onderwijs). Zo vertelde Marcel Grobben, vakbondskaderlid van het NS-personeel, wat er met het openbaar vervoer is gebeurd en maakte Marjan Stoffers van Wemos op indringende wijze duidelijk hoe de gezondheidszorg in armere landen verder uitgekleed wordt. Kees Vendrik, kamerlid van GroenLinks, verklaarde dat zelfs het parlement geen goed inzicht krijgt in het verloop van de onderhandelingen over GATS. Andere sprekers waren Fenna Vergeer (SP) en Kris Douma (PvdA).

Een deel van de delegatie studenten van de eerder die dag gehouden studentendemonstratie heeft zich in de loop van de middag bij de manifestatie gevoegd. Oorspronkelijk was het plan geweest dat de hele studentendemonstratie zich in zijn geheel bij de GATS-manifestatie zou aansluiten, maar dat werd door de Haagse politie verboden.

Een student die in de hofvijver gesprongen is, werd aangehouden door de politie. De organisatoren van de studentendemonstratie zijn teleurgesteld dat CDA-leider Balkenende en PvdA-leider Bos niet zijn komen opdagen bij de manifestatie.

De studenten moesten overigens ook een oproep voor de GATS-manifestatie op hun website ( http://www.12november.nl/) veranderen. Het ministerie van EZ heeft van de organisatoren van de GATS-manifestatie verder geëist dat zij foto’s en namen van ambtenaren van hun website ( http://www.gats.nl) zouden halen.

Ondanks herhaalde verzoeken kwamen betrokken ambtenaren niet uit hun kantoren om op het podium toelichting te geven. Staatssecretaris Joop Wijn kwam wel even naar buiten om een lijst met eisen in ontvangst te nemen.

De actie bij EZ maakt deel uit van een internationale campagne. De datum 13 maart werd bewust gekozen omdat studenten in heel Europa vandaag actievoeren tegen de eventuele opname van het publieke onderwijs in het handelsverdrag GATS. Meer informatie daarover kunt u vinden op www.gatswatch.org.

De manifestatie in Den Haag werd afgesloten met het uiten van de centrale eis van de internationale GATS-campagne: een moratorium van een jaar op onderhandelingen en akkoorden. In die tijd kan de ontbrekende informatie over de stand van zaken en de gevolgen naar buiten gebracht worden, en kan er een goed maatschappelijk debat over de wenselijkheid van verdere privatisering van diensten gevoerd worden.

Meer informatie over de achtergronden van en bezwaren tegen de GATS-onderhandelingen zijn te vinden op website www.gatswatch.org (Engelstalig) en www.gats.nl



Website: http://www.xminy.nl
 
aanvullingen
 
13.03.2003 19:51

dit is een oorspronkelijk comment onder artikel  http://indymedia.nl/nl/2003/03/10123.shtml Ministerie EZ hermetisch afgesloten voor demo. by Kritische Studenten Utrecht - 13.03.2003 13:10. Dit artikel is wegens (c)schendingen verwijderd.



Manifestatie bij EZ
Bor - 13.03.2003 17:33

De manifestatie is goed verlopen. In tegenstelling tot wat boven staat was het ministerie niet "ontruimd en gesloten", ook stonden er geen "acht ME-busjes" voor het pand, maar een stuk of tien agenten, die inderdaad verhinderden dat demonstranten naar binnen kwamen.

Er vonden dus vooral toespraken plaats op het podium dat op het pleintje voor EZ was geparkeerd. Diverse 'deskundigen' legden uit waarom het GATS akkoord geen goed idee is, en wat er mis is met de onderhandelingen over dit akkoord. Ook waren er enkele kamerleden van SP, Groenlinks en PvdA die hun visie gaven op het GATS verdrag. SP (Vergeer) en Groenlinks (Vendrik) verklaarden zich fel tegenstander van het GATS verdrag, PvdA was kritisch, maar niet voor een moratorium. Ook staatssecretaris Wijn kwam nog naar buiten en liet zich op de kar interviewen. Hij relativeerde de bezwaren tegen GATS (zie ook zijn opinie-artikel in de Volkskrant van vandaag).

Door "inkijkoperaties" probeerden demonstranten contact te leggen met de ambtenaren in het Ministerie, die zich de hele middag voor de ramen aan het vergapen waren. Lange ladders werden tegen het gebouw geplaats, waarlangs demonstranten naar boven klommen.

Halverwege kwam een delegatie van de eerder op het Malieveld vertrokken studentendemonstratie zich aansluiten bij de GATS manifestatie. Naar ik begrepen heb had de demonstratie geen toestemming zich in zijn geheel bij de groep voor EZ aan te sluiten. De politie hield zich bij de manifestatie afzijdig, maar was talrijk aanwezig. Een speciaal wagentje met camera legde alles vast.

De manifestatie werd rond 16:45 afgesloten met een praatje van Eric Wesselius van Corporate Europe Observatory, die aandacht vestigde op meerdere acties die in heel Europa tegen GATS hebben plaatsgevonden.

Geluidsopnames van de manifestatie zijn a.s. zondag bij Koekoeroe Reedio te beluisteren (ook stream):
 http://squat.net/koekoeroe
zie ook indymedia overzicht: 
M02 - 14.03.2003 01:24

Acties tegen commercialisering diensten en GATS
redactie - 13.03.2003 19:45
 http://indymedia.nl/nl/2003/03/10089.shtml
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.