english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
arrestaties in Italie, demonstraties
cecile - 18.11.2002 00:08

de dynamiek van voor de arrestaties en wat gebeurt er nu dan verder?! (porca miseria!)

plaatje van Vauro, tekenaar van IL Manifesto: Na Florence, keert de lach terug
plaatje van Vauro, tekenaar van IL Manifesto: Na Florence, keert de lach terug

Zware beschuldigingen van samenzwering ter omverwerping van de staat in Italië na de 20 arrestaties van No-Globals of: New-Globals.

In de nacht van 15 op 16 november werden in Napels en ten zuiden daarvan 20 mensen gearresteerd. Allen zogenaamde ‘New-Globals’. In totaal wordt een aantal van 42 gerechterlijk onderzocht dan wel vervolgd. In Napels en andere steden als Catanzaro, Cosenza, Diamante, Lecce, Reggio Calabria, Taranto, Vibo Valentia drongen in het holst van de nacht gemaskerde mannen van de Ros (Ragruppamento Operazioni Speciali - carabinieri) binnen, maakten hun reeks arrestaties en namen van alles in beslag zoals computers, boeken en pamfletten. De blitz begon rond half twee ’s nachts en duurde tot acht uur ’s ochtends. Van enkele huizen werden deuren ingeramd. Onder de gearresteerden zijn ook drie journalisten en activisten die in de kazerne Bolzaneto, tijdens de G-8 top in juli 2001 in Genua waren mishandeld.

Het onderzoek van de Ros van de carabinieri was al anderhalf jaar aan de gang. Het rapport telde maar liefst 980 pagina’s plus nog eens 47 met aanbevelingen en conclusies voor het gerechtshof in Genua, dat ook de onderzoeken doet naar de gebeurtenissen van de G-8 top in Genua nu een dik jaar geleden. De onderzoeksrechters in Genua lazen het rapport en kwamen tot de conclusie dat dit volkomen onbruikbaar is. De Ros gingen vervolgens met hun rapport naar het gerechtshof van Turijn, waar hetzelfde gebeurde. Daarna gingen de Ros, die niet snel opgeven, met hun dossier naar de rechtbank van Napels, maar ook daar zag men er geen heil in. Vanuit juridisch oogpunt is het dossier gebakken lucht, was daar de stelling. Dan brengt de Ros het dossier onder ogen van het gerechtshof van Cosenza, onder Napels, waar onderzoeksrechter Domenico Fiordalisi er wel mee aan de slag wil.

Anna Curcio heeft meegewerkt aan het radioproject Gap, dat via een breed gelegenheids-radionetwerk uitzendingen verzorgde tijdens de G-8 top. De naam Gap was ooit gebruikt door Giangiacomo Feltrinelli, een linkse uitgever die al lang dood is. Het feit dat deze naam nu wordt gebruikt door de radionetwerken betekent, volgens de rechters uit Cosenza: “geen toeval, maar is opzettelijk gebruikt om op die manier aanzetten te geven om de gewapende, maar historisch mislukte strijd weer op te vatten.” (Aldus p.128 van de arrestatiebevelen)

De aanklachten zijn gemaakt met behulp van wetten uit 1930, en als zodanig dus fascistische wetten. Het gaat om ‘Politieke samenzwering om het werk van de regering te verstoren’ en: ‘het uitoefenen van subversieve propaganda’ en ‘gewelddadig de economische orde omver te willen werpen’. Twee andere aanklachten: ‘aanslag op de constitutionele instituties’ en het ‘aanstichten tot het ongehoorzaamheid aan de wetten van openbare orde’, als daar ook nog zijn: ‘subversieve organisatie’.
Het nummer van het toegepaste strafrechtartikel is 270 bis. Deze nieuwe antiterrorismewet werd ingesteld op 15 december 2001 naar aanleiding van de aanslagen van 11/9/2001

Maar de basis voor de aanklachten moet gezocht worden in de jaren dertig. De politieke samenzwering is een misdrijf dat een zekere Alfredo Rocco uitwerkte voor het fascistisch strafrecht toentertijd. Het is een misdrijf waarvan uit het verleden bekend is dat het in staat is hele vakbewegingen, partijen, en iedere vorm van vrije vereniging uit te schakelen. En binnen deze strafrechterlijke logica, schrijft onderzoeksrechter Fiordalisi uit Cosenza: “het is afdoende dat het gevaar verondersteld kan worden middels verenigingen binnen de politieke samenzwering.” Een werkelijk gepleegd misdrijf is hiervoor dus niet noodzakelijk.
Oftewel: het gaat niet ‘om manifestaties van denkwijzen, maar om acties die de staatsveiligheid en openbare orde bedreigen’ en een ‘aanslag betekenen op het reguliere functioneren van de regering’. De lijst van gearresteerde personen is naar Genua gestuurd, maar volgens het gerechtshof daar zijn er geen overeenkomsten met aan hen bekende personen in het kader van de onderzoeken rond de G-8 top.
In Genua zeggen de rechters niets te weten van het onderzoek in Cosenza. De onderzoeken die in Genua naar de demonstranten tegen de G-8 plaatsvinden hebben wel een stuk of tien demonstranten in de peiling, maar er is nog geen juridische procedure opgestart om daartegen te procederen, of gevangen te zetten. “Om te denken dat een twintigtal personen de constitutie zouden kunnen aanvallen, de regering omver werpen of het werken van de regering zou kunnen blokkeren gedurende de G-8 in Genua lijkt ons, in alle vrijheid, overdreven, aldus rechter Pellegrino.”

Intussen zijn in het afgelopen weekend 4 van de gearresteerden al verhoord. De anderen zullen maandag worden verhoord.
Francesco Caruso zit, net als de anderen in een gevangenis van maximum veiligheid. Oftewel het zwaarste type gevangenis dat Italië kent. Daar komen alleen gevaarlijke mafiosi of andere moordenaars terecht.
Francesco Caruso heeft al eerder, na de moord op een hoge regeringsfunctionaris afgelopen jaar, een verklaring van de zogenaamde moordenaars opgestuurd gekregen naar zijn e-mail adres. Hij heeft dat document destijds ongeopend teruggestuurd, met daarbij de woorden: “Ik heb geen zin om jullie schizofrene onzin te lezen, het is niet mijn strijd die jullie voeren.” De gewapende strijd is niets voor hem.

In heel Italië hebben in het afgelopen weekend demonstraties en sit-ins voor de bewuste gevangenissen plaatsgevonden. In Rome, Napels, Trieste, Palermo, Milaan, Cosenza, Trani, en andere steden kwamen 10duizenden mensen de straat op om hun ongenoegens te uiten.
Luca Casarini, de landelijke leider van de ongehoorzamen, voorheen de ‘Witte Overalls’ stelt de vrijheid te eisen van de gearresteerden en te willen weten wie de Ros van de carabinieri eigenlijk zijn, en met hoeveel, wie hen commandeert, over hoeveel geld ze beschikken en welke institutionele rol ze spelen, gezien het feit dat bepaalde staatsapparaten zich niet lijken in te zetten voor de veiligheid van de burgers, maar eerder het tegenovergestelde lijken te doen. Daarbij stelt Casarini dat de ‘disobbedienti’ de ‘ongehoorzamen’ deze week naar Sicilië zullen gaan, naar Termini Imerese om de arbeiders van de failliete Fiat fabriek aldaar steun te bieden.

Ondertussen is een document beschikbaar waarin iedereen die dat wil zichzelf kan aangeven als zijn de schuldig aan:
· Politieke samenzwering door middel van vereniging met als doel het verstoren van het werk van de regering (waaronder begrepen wordt: niet stemmen op de actuele regeringspartijen, protesteren tegen het Pact van Italië, het artikel 18 over het ontslagrecht uit het arbeidersrecht te willen beschermen. Het in bezit hebben van videocassettes van filmer Nanni Moretti van de ‘Girotondi’ wordt als verzwarende omstandigheid gezien.
· Het uitoefenen van subversieve propaganda (oftewel het zeggen van wat dan ook dat nog niet was gezegd of tegengesproken door de minister-president. Verzwarende omstandigheid is respect te vragen voor het pluralisme van de communicatiemiddelen).
· Het omver willen werpen van de economische orde van de Staat (waarin begrepen: ondersteuning van de eerlijke handel als Max Havelaar-koffie bijvoorbeeld, boycotten van diverse multinationals)
Dat document is op te vragen via:
www.italy.indymedia
www.sherwood.it
www.iworks.it/tendone

van deze websites komt ook veel van de informatie voor dit artikel, alsook uit de krant La Repubblica en het dagblad Il Manifesto.

Deze websites, alsook de site van Indymedia Nederland houden dagelijks de gebeurtenissen hieromtrent bij, dus goed voor al Uw updates.




 

Lees meer over: globalisering

aanvullingen
links 
18.11.2002 12:03

duizenden betogen in Italië tegen arrestaties
 http://indymedia.nl/nl/2002/11/7511.shtml

Berlusconi manipuleert de beweging
 http://belgium.indymedia.org/front.php3?article_id=39116&group=webcast

zelf aangifte doen in Italie
 http://belgium.indymedia.org/front.php3?article_id=39068&group=webcast

Activists Imprisoned in Italy Following Raids
Feature Indymedia.org
 http://www.indymedia.org/archive/features/current#6002

reageren op arrestatiegolf Italie
Kees, XminY - 16.11.2002 01:28
 http://indymedia.nl/nl/2002/11/7473.shtml

Italy: activist in jail for no global action
imc italy - 15.11.2002 17:04
 http://indymedia.nl/nl/2002/11/7470.shtml

afgelopen nacht: arrestaties in italie
indynebbia - 15.11.2002 15:39
 http://indymedia.nl/nl/2002/11/7468.shtml



Website: http://italy.indymedia.org
 
Ongelovelijk... 
M02 - 18.11.2002 15:00

Half Italië staat (terecht) op z'n kop door de arrestaties
(toch een deel van 'onze E.U.' ...)

En het ANP vind het (tot nu toe) blijkbaar genoeg over Italië alleen melden dat Venetië blank staat en dat Androtti de bak in gaat...

Met als gevolg dat het nergens (met uitzondering van De Volkskrant) in de reguliere media komt, want allen stellen zich afhankelijk op van het ANP

 http://www.trouw.nl/ANP/BUI
 http://www.volkskrant.nl/ANP/BUI
 http://spitsnet.nl/anp/BUI

Website: http://www.anp.nl
 
Italië : probeert Berlusconi de beweging voor 
ed - 18.11.2002 19:11

Van indymedia Belgie

Italië : probeert Berlusconi de beweging voor zijn kar te spannen
by lize 1:16am Mon Nov 18 '02 (Modified on 9:57am Mon Nov 18 '02)


De ‘verontwaardigde’ reacties van leden van de regering Berlusconi op de aanhouding van 20 kopstukken van de Italiaanse antiglobalistische beweging, doen op indymedia Italië het vermoeden rijzen dat de arrestaties deel uitmaken van een bredere, door Berlusconi geregisseerde strategie, die de Italiaanse justitie in diskrediet moet brengen. Berlusconi zou het protest van de beweging gebruiken om de bevolking tegen het Italiaanse recht op te zetten. Berlusconi heeft immers zelf heel wat rechtzaken lopen en zijn verdediging is vooral gebaseerd op het ‘slecht functioneren’ van het Italiaanse gerecht.

De reacties van leden van de Italiaanse regering op de aanhoudingen van vorige donderdag zou men op zijn minst als ‘verdacht’ kunnen bestempelen. Dezelfde – fascistische - individuen die de repressie in Genua bevalen en die in de weken voor het Forum in Firenze miljoenen Italianen met een groteske angstcampagne hebben bestookt, doen gisteren en vandaag uitspraken als : “de arrestaties staan in geen geval in verhouding tot de gepleegde feiten”, “het is een beetje overdreven om te praten over een ‘samenzwering’”, “we moeten onmiddellijk het onderzoek tegen die gearresteerden sluiten” en – onvoorstelbaar – : “er zullen wel een paar delinquenten tussen zitten, maar over het algemeen zijn het brave mensen die aan deze beweging deelnemen”.
Het is gewoon ongeloofwaardig dat deze uitspraken nu ineens ‘ter goeder trouw’ zouden worden geuit, terwijl men voor het zelfde geld de beweging wekenlang als een bende barbaren heeft afgeschilderd.

Niet alleen deze uitspraken, maar ook de ‘omslag’ in de berichtgeving van de 6 ‘Berlusconi’zenders doet steeds sterker vermoeden dat de beweging in Italië het slachtoffer is geworden van een strategisch plan om de bevolking tegen het gerecht op te zetten. Na het wekenlange doodzwijgen of criminaliseren wordt er ineens heel wat zendtijd uitgetrokken voor het protest. De betogingen worden uitgebreid in beeld gebracht en worden dit keer van ‘sympathiek’ commentaar voorzien. Na maandenlang halsstarrig van de beeldbuis te zijn geweerd , mogen de woordvoerders van de beweging nu ineens uitgebreid hun verontwaardiging komen uiten op de Italiaanse TV. Vindt u ook dat er iets niet klopt ?

Daar komt nog bij dat ex premier Andreotti vandaag is veroordeeld voor een wel erg lange gevangenisstraf (24 jaar !), voor deelname aan een moord in bijzonder duistere omstandigheden. De arrestaties en de veroordeling van Andreotti – op nauwelijks drie dagen tijd – geven vooral voer aan de massamedia om groots opgezette discussies op te zetten over het ‘functioneren van het gerecht’ in Italië. Berlusconi over de uitspraak van Andreotti : “zijn de rechters in dit land nu helemaal gek geworden ?”.

Het lijkt er sterk op dat de ‘post Firenze’ strategie van de regering Berlusconi luidt : “Als we hen niet kunnen kapotmaken, dan kunnen we hen misschien wel misbruiken. Laat ze maar luid betogen tegen de arrestaties in Cosenza en tegen de ‘slechteriken’ bij het gerecht. We hebben hen in Firenze al laten zien dat we democraten zijn, door hen vredevol te laten betogen en door geen geweld uit te lokken. Nu is het moment aangebroken dat we hen ‘een handje zullen helpen’ om hun kompanen uit de handen van het gerecht te houden.”

Op indymedia en in de huiskamers van de Italiaanse antiglobalisten valt men van de ene verbazing in de andere : “Dit land is gewoon volstrekt misdadig geworden. Geef me een tranquilizer, dit kan ik niet meer aan.”

En nog : “Nog meer protestbetogingen lijken me op dit moment volstrekt zinloos, ze zijn van het niveau ‘betogingske gedaan, verontwaarding geuit’. We moeten dringend andere en grotere acties van burgerlijke ongehoorzaamheid organiseren, want de situatie is nu wel heel ernstig.”


Aan 'handige' ed 
M02 - 18.11.2002 20:01

Copy/pasten van het web op indymedia.nl is niet de bedoeling.
Het wordt niet alleen onoverzichtelijker zo, het verspilt tijd/ruimte (en dus geld)

Maak een korte inleiding en/of samenvatting en/of wat citaten plus een link naar datgene wat je belangrijk vindt en wat al elders op het web staat.

Een goed voorbeeld is zoals Lize het zelf prima deed met dit zelfde stuk
"Berlusconi manipuleert de beweging"
onder
arrestaties in Italie, demonstraties
cecile - 18.11.2002 00:08
 http://indymedia.nl/nl/2002/11/7511.shtml

bedankt
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.