english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
massale protestacties tegen de FTAA
Regine Gijben - 01.11.2002 22:16

In Quito, de hoofdstad van Ecuador, hebben vandaag opnieuw marsen, acties en alternatieve fora plaatsgevonden om het plan voor een PAN-Amerikaanse Vrijhandelszone (FTAA, Free Trade Area of the Americas) tegen te houden. De dag daarvoor hadden in Quito tienduizend mensen geprotesteerd tegen de huidige FTAA-onderhandelingen die dezelfde dag plaatsvonden op de 7e Ministeriële Conferentie.

FTAA, DAT NOOIT!
FTAA, DAT NOOIT!

Vrijdag lieten inheemse en boerenorganisaties, vakbonden, studenten en sociale bewegingen uit heel Latijns Amerika hun onvrede horen in een gezamelijke pacifistische protestmars, met kreten als ‘We hebben geen zin om een Noord Amerikaanse kolonie te zijn’. Velen waren al dagen aan het protesteren in de vorm van karavanen die door het hele land gingen. Duizenden mensen verzamelden zich vlakbij het hotel van de vertegenwoordigers van het bedrijfsleven om hun bezorgdheid uit te spreken over de mogelijke negatieve gevolgen van de FTAA voor de fragiele economieën van de Latijns Amerikaanse landen. Na een aantal mislukte pogingen om dichterbij het hotel te komen, kwam het tot een harde confrontatie met de politie waarbij volgens mensenrechtenorganisaties vijf gewonden zijn gevallen en volgens nieuwsbronnen zes mensen zijn gearresteerd. Adolfo Pérez Esquivel, de argentijnse nobelprijswinnaar voor de vrede, participeerde in de massale protestmars en sprak zijn onbegrip uit over de onnodige repressie. Volgens Pérez Esquivel zullen de huidige condities van het FTAA-verdrag alleen maar zorgen voor grotere buitenlandse schulden en meer armoede.

De FTAA-onderhandelingen zijn in 1994 onder strengste geheimhouding gestart en hebben tot doel het bewerkstelligen van een vrije circulatie van goederen, kapitaal en diensten tussen Noord en Latijns Amerika. In de onderhandelingen nemen alle 34 Amerikaanse landen deel, behalve Cuba die het recht tot deelname is ontzegd door de Verenigde Staten. De belangrijkste punten worden besproken in negen commissies waarvan ‘Investeringen’, ‘Diensten’ en ‘Intellectual Property Rights’ er drie van zijn. De landen verschillen met name van mening over de condities voor de landbouw, export en antidumping, over het toestaan van subsidies en over indicatoren voor ontwikkeling.

Tijdens de conferentie zijn behalve de 34 Ministers van Buitenlandse Zaken, ook afgevaardigden van de Wereld Handels Organisatie (WTO), de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IADB), de President van de Kamer van Koophandel van de Verenigde Staten en de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) aanwezig. Vrijdag is de tweede concepttekst voor het verdrag, dat ontworpen is in het 7e Forum van het Bedrijfsleven, gepresenteerd aan de ministers.

Vijftig vertegenwoordigers van sociale, inheemse en boerenorganisaties uit Ecuador en de Verenigde Staten werden op aandringen van de protesterende massa, toegelaten tot de Conferentie om hun kritiek te geven op het huidige plan. Ten eerste werd de legitimiteit van het proces van de FTAA-onderhandelingen aan de kaak gesteld, aangezien slechts een kleine groep van de politieke en economische macht eraan deelneemt en de rest van de bevolking van deelname en informatie wordt buiten gesloten. Bovendien vraagt de ingang van het verdrag slechts de handtekeningen van de presidenten zonder dat het door de parlementen hoeft worden goedgekeurd, wat als anti-democratisch wordt bestempeld.

De vertegenwoordigers eisten referenda over de voortgang en de vorm van de FTAA-onderhandelingen. Het argument dat alleen politici en economen zich bezig kunnen houden met de complexe inhoud van het verdrag werd verworpen. Daartegenover werd gesteld dat de ministers juist de behoeften, de armoede en het lijden van de gemarginaliseerde bevolking niet aanvoelen vanwege hun bevoordeelde posities.

De kritiek op de inhoud van de huidige concepttekst van de FTAA begon met het benadrukken dat de tekst ten onrechte doet lijken alsof de effecten van een vrije circulatie van kapitaal, goederen en diensten hetzelfde zullen zijn voor de totaal verschillende en ongelijke economieën van Noord en Latijns Amerika. Men wees op de onmogelijkheid van Latijns Amerikaanse boeren om te concureren met gesubsidieerde boeren in de Verenigde Staten, wat hetzelfde geldt voor andere sectoren. Ook werd er op het gevaar gewezen dat essentiële publieke diensten en sectoren als de water-, energie-, educatie- en gezondheidssector zullen worden overgelaten aan de grillen van de markt en dat er nergens in de tekst wordt gesproken over de bescherming van vitale en strategische sectoren van de economie. De voedselsoevereiniteit zal volgens de 50 vertegenwoordigers in gevaar komen wanneer transnationale bedrijven patenten op zaden kunnen aanvragen, zoals nu al gebeurd.
De deelnemende landen zullen een groot deel van hun nationale soevereiniteit verliezen omdat het verdrag zal werken als een economische supranationale constitutie, wat betekent dat het boven de nationale wetten staat en deelnemende overheden kunnen worden aangeklaagd wanneer zij via hun nationale wetten bepaalde investeringen niet toestaan.

De kritiek was heftig en vernederend voor de aanwezige ministers. Aan het einde hebben de vertegenwoordigers van de nationale inheemse organisatie CONAIE en de boerenorganisatie CONFEUNASSC een oficieel mandaat en de gigantische protestkaart die door duizenden mensen is geschreven, overhandigd.

De protestmars in Quito kreeg veel steun vanuit de hele wereld. In Montreal (Canada) is er door tienduizend mensen tegelijkertijd gedemonstreerd tegen de FTAA als onderdeel van een massaal studentenprotest. Ook in de Ecuadoraanse zuidelijke stad Cuenca hebben vijftienduizend mensen hun protest laten horen. In Nederland heeft ALAI (Latijns Amerika Internationalisten Amsterdam) informatie verspreidt over de gevaren van de FTAA en geld ingezameld voor de karavanen in Ecuador.



- E-Mail: reggiemeel@yahoo.com Website: http://ecuador.indymedia.org
 

Lees meer over: globalisering

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.